Az európaiak majdnem 38 százaléka mentálisan beteg
Címlap / Kütyü és tudomány / Az európaiak majdnem 38 százaléka mentálisan beteg

Az európaiak majdnem 38 százaléka mentálisan beteg

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A számok riasztóak: több mint 160 millió európai szenved mentális betegségben, és csak egy kisebbséget kezelnek időben, ezt állítja egy friss tanulmány. A kár, ami a gazdaságot éri, a kutatók becslése három számjegyű euro milliárd - évente. "A mentális betegségek jelentik a legnagyobb kihívást az európai egészségügyi rendszer számára a 21. században" - mondják a kutatók. 

Szorongás, depresszió, függőség: A mentális betegségek széles körben elterjedt problémát jelentenek Európában, a lakosság csaknem 38 százaléka érintett. Mindazonáltal, az áldozatokon nehéz segíteni, állítja a kutatócsoport, amelyet Hans Ulrich Wittchen vezetett. Wittchen és munkatársai több kutatást folytattak az Európai Unióban, valamint Svájcban, Norvégiában és Izlandon.

Tanulmányukat az Európai Neuropszicho-farmakológia című lapban tették közzé. Az írás szerint mintegy 164 millió azoknak az európaiaknak a száma, akik valamilyen pszichikai betegségben szenvednek. A leggyakoribbak a szorongásos zavarok, amelyek a lakosság 14 százalékát érintik. Álmatlanságban, vagy súlyos depresszióban érintett hét százalék, több mint négy százalék alkohol- vagy kábítószer-függő, a 17 év alattiak öt százaléka figyelemzavarban, míg a 85 évesnél idősebbek csaknem harmada demenciában szenved.


"A mentális betegségek jelentik a legnagyobb kihívást az európai egészségügyi rendszer számára a 21. században", mondják a kutatók. Bár a pszichés problémák gyakran fordulnak elő, az orvosi ellátás messze nem optimális. Csak a betegek harmadát kezelik, és gyakran csak évek múltán kerül sora megfelelő kezelésre. A tanulmány szerint számos oka lehet a rossz ellátásnak.

Az egyik tényező az, hogy az orvosok használható diagnózist adnak, de a kezelés gyakran elavult módszerekkel folyik. A másik ok az a társadalmi és politikai tendencia, hogy marginalizálni akarják az elme- és idegrendszeri betegségeket, valamint stigmatizálják azokat, állítják a kutatók.

Korábbi vizsgálatok Európában mintegy 120-130 millióra becsülték azok számát, akik  központi idegrendszeri kórképekben, depresszióban, szorongásban és skizofréniában szenvednek. Magyarországon akár másfél millió ember érintett lehet ezekben a zavarokban.

Az európai kutatókat, orvosokat, gyógyszergyártókat és betegszervezeteket tömörítő Európai Agytanács (European Brain Council) kimutatása szerint Európát összesen évi csaknem 200 milliárd euro, azaz minden egyes európai polgárt évi 220-250 euro (60-70 ezer forint) veszteség éri emiatt. A költségek kisebb hányadát a kórházi ellátás és a gyógyszerkiadások teszik ki. Jelentős teher, hogy a betegek állandó támogatásra, szociális ellátásra szorulnak, és hamar rokkantságra, nyugdíjazásra kényszerülnek, majd korán meghalnak.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3144 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x