Az őszi kikerics lehet egy új rákgyógyszer alapja
Címlap / Kütyü és tudomány / Az őszi kikerics lehet egy új rákgyógyszer alapja

Az őszi kikerics lehet egy új rákgyógyszer alapja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Hamarosan elkezdődhetnek az őszi kikerics felhasználásával készült új rákgyógyszer klinikai próbái - számolt be róla hétfőn a BBC hírportálja. 

A Bradfordi Egyetem munkatársai eredményeiket részletesen a Cancer Research című szakfolyóiratban ismertették.

A Nagy-Britanniában honos őszi kikerics (Colchicum autumnale) gyulladást csökkentő hatását már a korai gyógynövényregiszterekben feljegyezték. Ezt a hatást a colchicin nevű vegyület váltja ki, amely a szilárd tumorok ellen hatékony, ám a test egészséges szövetei számára mérgező. Rákgyógyászati felhasználása ezért korlátozott volt eddig.


A bradfordi kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk a molekula szerkezetét, hogy a vegyület inaktív legyen a testben egészen addig, amíg el nem éri a daganatot. Amikor azonban a ráksejtekhez ér, ott tönkreteszi a tumort ellátó ereket, így a daganatot valósággal kiéhezteti.

Ezt a megkülönböztetést az teszi lehetővé, hogy minden tumor termel olyan enzimeket, amelyek eredeti feladata a környező sejtek lebontása lenne, hogy a daganat növekedhessen. A módosított vegyülethez egy fehérjét kapcsoltak, amely ártalmatlanná teszi azt az egészséges szövetekben, a szilárd daganatokban termelődő enzim azonban visszaállítja az eredeti, mérgező molekulát.

A szelektív módszer az állatkísérletekben már hatékonynak bizonyult, valamennyi egér jól reagált a szerre. A kutatók azt remélik, hogy a humán klinikai kipróbálás is megkezdődhet 18 hónapon belül a leeds-i St. James Kórházban.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1888 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x