Új delfinfajt fedeztek fel Melbourne környékén
Címlap / Kütyü és tudomány / Új delfinfajt fedeztek fel Melbourne környékén

Új delfinfajt fedeztek fel Melbourne környékén

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Egy korábban ismeretlen delfinfajt fedeztek fel a délkelet-ausztráliai Melbourne környékén. 

Jelenleg mintegy 150 olyan delfin él a melbourne-i régióban, amelyekről eddig úgy vélték, hogy a palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) egyik ismert alfajába tartoznak. A részletes DNS vizsgálatok és a múzeumokban lévő delfinkoponyák elemzéséből azonban kiderült, hogy a területen élő két populáció egy új fajhoz tartozik.

A Tursiops australis névre keresztelt új fajról a PLoS ONE nemzetközi tudományos hírportál számolt be. Az eddig ismeretlen faj közönséges neve Burrunan-delfin, amely az ausztrál őslakosok nyelvéből származik. Jelentése: a barnadelfinek közé tartozó nagy tengeri hal. A korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a melbourne-i delfinek DNS-e különbözik az ismert palackorrú fajok - a közönséges palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) és az indiai-óceáni palackorrú delfinek (Tursiops aduncus) - DNS-étől.


Egy új faj azonosításához azonban további bizonyítékokra van szükség. A melbourne-i Monash Egyetemen dolgozó Kate Charlton-Robb és munkatársai ezért a különböző múzeumokban őrzött delfin koponyákat vették górcső alá és részletesebb DNS elemzést végeztek a teljes bizonyosság elnyeréséhez.

"Ez egy hihetetlenül elképesztő felfedezés, mivel az 1800-as évek vége óta mindössze három új delfin fajt írtak le és ismertek el hivatalosan" - hangoztatta szakember. "Ami még izgalmasabbá teszi az egészet, hogy ez a delfinfaj végig az orrunk előtt volt, mindössze két ismert állandó populációval a Viktória állambeli Port Philliph öbölben és a Gippsland-tavaknál" - idézte a szakembert a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Az új fajként való elismeréssel párhuzamosan a delfinek rögtön bekerülnek a kontinens veszélyeztetett állatai közé. "Ez azért is különösen fontos, mert ez az új faj mindössze a világ ezen apró szegletében őshonos, és csak két ismert állandó populációja van" - írták a szakemberek.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2528 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x