Megfejtették a kozmikus "szingliség" rejtélyét
Címlap / Kütyü és tudomány / Megfejtették a kozmikus "szingliség" rejtélyét

Megfejtették a kozmikus "szingliség" rejtélyét

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

A Tejútrendszerben a csillagok felének van csupán párja, a többiek elmagányosodtak - a kozmikus "szingliség" rejtélyét a Bonni Egyetem és a Max-Planck rádiócsillagászati kutatóintézet tudósainak sikerült megfejteniük. 

A kutatásról a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society csillagászati havilapban jelent meg tanulmány.

A csillagok nem izoláltan, hanem csoportosan fejlődnek, intersztelláris gáz- és porfelhőkből alakulva, s a kozmikus "szülőszobákban" általában párosával "jönnek a világra". Ez azt jelenti, hogy kettős (bináris), vagy akár hármas csillagrendszerek jönnek létre, minden újszülött csillagnak van társa. A legtöbbször a csillagcsoportok gyorsan szétszélednek a galaxisban, de a tudósok mindmostanáig nem tudtak rájönni arra, hogy miért magányosodik el a felük - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

A német kutatók a csillagok születésének a körülményeiben találták meg a választ. Mielőtt a csoportok szétszélednek, a kettős csillagok áthaladnak a kozmikus "szülőszobán" és gravitációjuk kölcsönösen hat egymásra.

"Sok esetben a párosokat két szingli csillag szakítja szét. Egy kicsit úgy kell elképzelni a helyzetet, mint amikor a zsúfolt táncparketten egy pár egy másikkal ütközik össze" - magyarázta Michael Marks, a szerzők egyike.

Ennélfogva csökken a párosok száma, még mielőtt a csillagok szétszéledhetnének a galaxisban.

"A csillagkeltetők nem egyformák - vannak agyonterheltek és kevésbé zsúfoltak. Minél több kettőscsillag jön létre, annál "tömöttebb" a csoport, így annál nagyobb a kölcsönhatások valószínűsége. Ezáltal több bináris rendszer válik szét magányos csillagokká. Ez azt jelenti, hogy minden egyes csoport esetében más és más a kettős rendszerek és a magányos csillagok aránya" - mondta Michael Marks, hozzátéve, hogy komputeres modellek segítéségével immár ki lehet számítani, mely régiókban milyen arányban magányosodnak el a csillagok.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2353 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x