HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-08-22
Címlap / Kütyü és tudomány / Tisztelgés Gábor Dénes előtt

Tisztelgés Gábor Dénes előtt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-08-22

Gábor Dénes munkásságával és Nobel-díjjal elismert találmányával, a holográfiával foglalkozó kiállítás nyílt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában. Az érdeklődők október 13-áig tekinthetik meg az ingyenes tárlatot. "Az ember feltalálói képessége tette az emberi társadalmat azzá, ami" - írja Gábor Dénes Találjuk fel a jövőt! című könyvében. 

 

E gondolat jegyében tiszteleg az október 13-ig látogatható, "A holográfia hajnala és horizontja" című új kiállításával a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). A tárlatot Gábor Dénes Nobel-díjjal történő elismerésének 40. évfordulója alkalmából szervezte az SZTNH és a feltaláló szellemi örökségét gondozó NOVOFER Alapítvány.

A rendezvény bemutatja Gábor Dénes életútját és munkásságát, részletesen ismerteti a holográfia elvét és a technológia jelenlegi felhasználását, valamint az ezzel kapcsolatos kutatási területeket, például a 3D-s televíziót és a holografikus méréstechnikát.


Az érdeklődők illusztrált információs tablók segítségével kaphatnak képet a legnagyobb tudományos elismeréssel jutalmazott technológia működéséről, a tárlókban pedig Gábor Dénes szabadalmait, munkásságával kapcsolatos könyveket tekinthetnek meg. A tárlatot filmvetítés, valamint kiállított hologramok is színesítik. Ez utóbbiak között látható a magyar koronáról készült térbeli hologram is, amelyet (az eredeti kegytárgyat helyettesítendő) a Magyar Nemzeti Múzeum őriz.

Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a megyitón elmondta: Gábor Dénes korát meghaladó gondolkodású tudós volt, aki nem pusztán mérnöki és feltalálói minőségben tevékenykedett, de szociális íróként erősen foglalkoztatták a modern világ társadalmi problémái is. Gábor azt az értéket képviselte és követte, amely szerint a tudósok felelősséggel tartoznak a társadalom működése iránt. Az SZTNH elnöke örömmel nyugtázta, hogy a kortárs magyar tudós közösség és mérnökség példaként tekint a magyar tudományos örökségre.

Gyulai József professzor, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: a holográfia ötlete koraérett volt annak megszületésekor, hiszen nem állt rendelkezésre az a technológia, amivel hatékonyan alkalmazható lett volna. Szerencsére a lézer feltalálásával ez a probléma elhárult, és lehetővé vált, hogy egyre jobb minőségű hologramokat állítsanak elő a szakemberek. Gyulai professzor hozzátette: az egész magyarság nevében fejet hajt a Nobel-díjat odaítélő bizottság előtt, hogy az a holográfia alapgondolatát jutalmazta, és így lehetővé tette Gábor Dénes zsenialitásának elismerését.


 
 
[2902]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


titkosrandi fej
 
 
 


éves
 
fotó
Tagok: Túl az 1 millión, Fotóval: 331.689


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
Sokan mondják, hogy tökéletes autógumi nem létezik. Ezt azért megcáfolnánk, de tény, hogy minden időjárási viszontagsághoz más-más típus való... tovább >>

 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot


x