Megmutatják eredeti színeiket a megkövült bogarak
Címlap / Kütyü és tudomány / Megmutatják eredeti színeiket a megkövült bogarak

Megmutatják eredeti színeiket a megkövült bogarak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Még a több millió éves megkövült bogarak is megtartják irizáló színüket, bár a színjátszó árnyalat kissé megváltozik az eredetihez képest - idézte amerikai és brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja. 

Maria McNamara, a Yale Egyetem kutatója elektronmikroszkópos vizsgálatai során úgy találta, hogy az ősi bogarak eredetileg kék színárnyalata például zöldessé válik az idők során egy kémiai változás miatt lejátszódó "vöröseltolódás" következtében.

Az eredeti szín visszakeresése megmutatja, milyenek voltak sok millió évvel ezelőtt ezek a rovarok, egyúttal az adott bogár életmódjára is utal az információ. A szín szerepet játszhatott a bogarak kommunikációjában, de hőmérsékletszabályozásában is - magyarázta McNamara.

Egyes bogarak fémesen irizáló színét kitinvázuk mikroszerkezete okozza, amely a rájuk eső fényt speciális módon veri vissza. A bogár külső váza egymás fölötti síkokban elhelyezkedő, apró, spirális szerkezetekből épül fel, amelyek a rájuk eső polarizált (egyirányú) fényt a beérkezés síkjával megegyezően verik vissza. Ez okozza, hogy bizonyos hullámhosszaknál felerősödik a szín.

A kutatók 15-47 millió éves bogárfosszíliákat vizsgáltak elektronmikroszkóppal, és megállapították, hogy a kitinváz megőrizte fizikai szerkezetét, ám kémiailag némiképp módosult. Ez a kémiai változás okozta, hogy a hosszabb hullámhosszak felé, a vörös irányába tolódtak el a színek. Egy eredetileg lila színű bogár megkövülve kék, egy eredetileg kék bogár pedig zöld árnyalatot vesz fel pár millió év során.

A tanulmányt a brit Királyi Társaság Proceedings B című folyóiratában ismertették a szerzők.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1548 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x