Palackorrú delfinek szövetségre lépve növelik utódnemzési...
Címlap / Kütyü és tudomány / Palackorrú delfinek szövetségre lépve növelik utódnemzési esélyeiket

Palackorrú delfinek szövetségre lépve növelik utódnemzési esélyeiket

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-03

A palackorrú delfinek hímjei szövetségre lépve egymással növelik utódnemzési esélyeiket - derítették ki a sydneyi Macquarie Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Journal of Animal Ecology című folyóiratban számoltak be. 

A zoológusok a Port Stephens-i delfinek párzási szokásait figyelték meg. Mint kiderült, azok a hímek, amelyek felülkerekedvén a nemi vetekedésen érdekközösséget alkottak, több utóddal büszkélkedhettek, mint magányosan "portyázgató" társaik. E csoportokat általában két-három-négy hím alkotta, s nagyfokú eltérés mutatkozott abban, hogy mennyire voltak szilárdak ezek az érdekközösségek: némely szövetség csupán egy szezonon át maradt fenn, de voltak olyanok, amelyek több évig - olvasható a  PhysOrg tudományos hírportálon.
 
 
Mint a kutatást irányító Jo Wiszniewski rámutat, e társulások tagjai nagyfokú és kölcsönös toleranciáról, együttműködésről, valamint koordinációról tettek tanúbizonyságot.
 
A delfinek és más emlősök közötti szövetségek létrejöttét már korábbi kutatások is kimutatták, de arra nem volt bizonyíték, hogy ezek a társulások miféle előnyökkel járnak. Most első ízben sikerült megfigyelni, hogy minél több társsal szövetkezik egy hím, annál sikeresebb az utódnemzésben.
 
"Azt derítettük ki, hogy ebben a populációban az utódokkal rendelkező hímek többsége nagy szövetségek tagjai voltak. Ezek az eredmények megmagyarázzák, hogy bizonyos fajok hímjei azért társulnak, hogy javítsák párzási esélyeiket" - hangsúlyozta  Jo Wiszniewski.
 
A szövetségek tagjai, ha segítik társaikat, egyben saját párzási esélyeiket ronthatják. Ez viszont arra utal, hogy a delfinek esetében igen magas szintű a kölcsönös tolerancia és együttműködés.
 
"A delfineknél megfigyelt kooperálási készség és tolerancia nem jellemző az állatok többségére. A kutatás azért fontos, hogy megérthessük, miként működnek ezek az összetett kapcsolatrendszerek" - fogalmazott Jo Wiszniewski.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2338 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x