A Pluto jeges "ikertestvére"
Címlap / Kütyü és tudomány / A Pluto jeges "ikertestvére"

A Pluto jeges "ikertestvére"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

A törpebolygóvá "lefokozott" Pluto "ikertestvére", az Eris jéggé fagyott légkörrel rendelkezhet - derült ki a legújabb kutatásoknak köszönhetően, amelyek eredményeit a Nature mai számában tették közzé. 

A Naprendszerünk legtávolibb égitestje, az Eris 560 év alatt kerüli meg központi csillagunkat. Tavaly novemberben, amikor a törpebolygó elhaladt egy távoli, halovány csillagcsoport előtt, elhalványítva azok fényét, az  eseményt lencsevégre kapták az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében, az Atacama-sivatagban üzemelő két óriásteleszkópja segítségével. A megfigyeléseket gondosan készítették elő, a projektben francia, belga, spanyol és brazil kutatók vettek részt Bruno Sicardy, a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem asztronómusával az élen - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A csillagfényben okozott változás alapján az asztronómusok megállapíthatták a törpebolygó átmérőjét, ahogy fényvisszaverő-képességét is. Korábban a csillagászok azt feltételezték, hogy Eris átmérője 3000 kilométer. Ez azt jelenti, hogy legalább 25 százalékkal haladja meg a Pluto átmérőjét, amelyet 2300-2400 kilométerre becsültek. A mostani mérések szerint viszont Eris átmérője 2326 kilométer (12 kilométeres hibahatárral), vagyis gyakorlatilag megegyezik a két törpebolygó mérete.

Az Eris felszíne a ráeső fény 96 százalékát visszaverte, vagyis a Szaturnusz jeges holdja, az Enceladus mellett ez Naprendszerünk egyik legnagyobb fényvisszaverő-képességgel rendelkező égitestje. Fényes felszínét nagy valószínűséggel annak köszönheti, nitrogénjég és fagyott metán alkotta "páncél" borítja.

"A réteg vastagsága mindössze 1 milliméter, s a törpebolygó metánban és nitrogénben gazdag légkörének kondenzálódásakor (kicsapódásakor) keletkezett, ahogy az Eris egyre távolodik a Naptól. Ezek a vegyületek ismét gázneművé válhatnak, amikor Eris pályája Naphoz legközelebbi pontjára ér, ekkor mindössze 5,7 milliárd kilométer választja majd el központi csillagunktól" - magyarázta Emmanuel Jehin, a kutatás résztvevője.

A kutatócsoport megállapította az Eris felszínén uralkodó hőmérsékletet is. Számításaik szerint a törpebolygó napsütötte oldalán mínusz 238 Celsius lehet.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3004 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x