Számítógép vezérelte a "kiborg" sörélesztő génjeit
Címlap / Kütyü és tudomány / Számítógép vezérelte a "kiborg" sörélesztő génjeit

Számítógép vezérelte a "kiborg" sörélesztő génjeit

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Visszacsatolásos kört építettek ki számítógép és egy élesztőgomba között svájci kutatók, így sikerült pontosan szabályozniuk bizonyos gének ki- és bekapcsolódását. 

A Nature Biotechnology című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett tanulmányban a számítógép egy erős fényforrás ki- és bekapcsolódását vezérelte, a vizsgált gén kifejeződése pedig a kapott fénytől függött.

Az új típusú vezérlés biotechnológiai folyamatok irányított lefuttatását teszi lehetővé a jövőben, például baktériumokkal gyártathatnak szabályozott módon bioüzemanyagot.


John Lygeros kutatásvezető, a zürichi műszaki egyetem munkatársa csoportjával a Saccharomyces cerevisiae elnevezésű élesztőgombát vizsgálta - számolt be róla a BBC hírportálja. A sörélesztő néven is ismert sarjadzógomba az egyik legfontosabb élesztőfaj, kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják. A sötét színű gyümölcsök, például a szilva vagy a szőlő héján lévő fehér rétegben is jelen van, mert a növényi kutikula viaszanyagaiban is megél.

A Saccharomyces cerevisiae a fermentációs eljárásokban leggyakrabban alkalmazott mikroorganizmus, egyúttal a legtöbbet tanulmányozott eukarióta modellszervezet.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1780 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x