Az igazi bajforrás a készülékkel szemben ül
Címlap / Kütyü és tudomány / Az igazi bajforrás a készülékkel szemben ül

Az igazi bajforrás a készülékkel szemben ül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Ha valaki állandóan az ölében vagy folyamatosan az áramforrásra dugva tartja a laptopját, akkor alighanem abba a felhasználói csoportba tartozik, amely - számos tengerentúli szakértő szerint - az úgynevezett Picnic-meghibásodások legfőbb forrása.  

A "Picnic" a Problem in Chair Not in Computer (a probléma oka a székben található és nem a számítógépben) kifejezés rövidítése - azoknak az összefoglaló neve, akik tudatlanságuk miatt idéznek elő meghibásodást számítógépeikben, márpedig a szervizes szakemberek szerint az összes számítógép-javításnak legalább a fele ilyen okokra vezethető vissza.

Tudatlanság, figyelmetlenség

"Egyszerűen hihetetlen, hogy tudatlansága miatt hány ember tesz kárt a számítógépében" - számolt be a jelenségről a The New York Times tudósítójának Derek Meister, a Geek Squad szakembere (a Geek Squad a Best Buy online támogatási és javítási szolgáltatása).
Klasszikus hiba például, hogy valaki az ölében tartva dolgozik a laptopján. A névvel ellentétben azonban - a "lap" jelentése angolul: öl - a laptopot sima, szilárd felületre fektetve kell használni. Ebben az esetben a gép a négy kis tappancsán áll - akár az íróasztalra, akár egy nagyobb könyvre helyezve -, a lényeg az, hogy a levegő szabadon áramolhat körülötte (a gép alatt is!). Ha viszont valaki a combján - vagy ami még rosszabb, egy kényelmes paplanba beágyazva - pihenteti a laptopját, elzárja a légbeömlő nyílásokat, és így megakadályozza, hogy a készülékben termelődő hő eltávozhasson. Az ilyen túlmelegedés az alkatrészek meghibásodásának egyik fő oka.

Ha a laptop nem vízszintes felületen nyugszik, akkor a merevlemez érzékeny mechanikája sem képes megfelelő működésre.

Apropó, merevlemez! Járkálni sem ajánlatos laptoppal a kézben, miközben dolgozik a merevlemez, mert az olvasófej beleütközhet a meghajtóba, és megsérülhet az annak mágneses memóriáját alkotó törékeny és kényes anyag. Sok modern laptopba kerül ugyan giroszkóp, hogy leállítsa a merevlemezt, amikor mozgást érzékel, de ez néha nem történik meg elég gyorsan ahhoz, hogy megelőzhető legyen a károsodás.

Nagyon sokan akadnak olyanok, akik egyszerűen csak lecsukják a laptop fedelét, és már hajítják is a gépet a táskába: eszükbe sem jut meggyőződni arról, hogy valóban leállt-e a merevlemez működése - mutat rá egy másik, veszélyes figyelmetlenségre Chris Kramer, egy számítástechnikai és elektronikai üzletlánc szervizrészlegének vezetője. Más szakemberekkel együtt ehelyett azt javasolja a felhasználóknak, hogy inkább kapcsolják "alvó" módba vagy "hibernálják" készüléküket, mielőtt lecsuknák a tetejét - azt feltételezve, hogy a merevlemez működése majd automatikusan leáll -, és még akkor is várjanak egy keveset, mert a gépnek az önellenőrző műveletekkel együtt egy-két másodpercre van szüksége ahhoz, hogy engedelmeskedni tudjon a parancsnak.

Még ilyenkor is ajánlatos fülelni, hogy abbamaradt-e a merevlemez pörgése, illetve meggyőződni arról, hogy kialudt-e a merevlemez használatára figyelmeztető - gyártónként eltérő színű - jelzőfény.

Bár a MacBook Airekhez hasonló szabvány szerinti laptopok tulajdonosainak - mivel számítógépük szilárdtest-meghajtóval készül - nem kell aggódniuk a rázkódások miatt bekövetkező sérülésektől, de nekik is biztosaknak kell lenniük abban, hogy laptopjuk alvó módba került, mielőtt beraknák a hordtáskába. Ellenkező esetben ugyanis a meghajtó tovább működhet, és végül a gép túlhevülését okozhatja.

Két vége van a tápkábelnek

Egy másik jellemző hibaforrás, hogy a felhasználók folyamatosan az áramforrásra csatlakoztatva dolgoznak a laptopon. Vagyis - ahogy Kevin Dane, a Dell termékminőségért és megbízhatóságért felelős igazgatója fogalmazott - úgy használják, mintha az egy asztali gép volna. A folyamatos áramellátás csökkenti az akkumulátorok élettartamát, és teljesítménycsökkenést is eredményezhet.

Az akkumulátor - akár az emberi izomzat - egyszerűen "elsorvad", ha nem használjuk. Elegendő ugyanakkor csupán heti két-három alkalommal leválasztani a laptopot a hálózati táplálásról, hogy megőrződjék az akkumulátor frissessége. Megjegyzendő viszont, hogy az sem használ az akkumulátornak, ha hagyjuk lemerülni, és utána csak sokára töltjük fel, ekkor ugyanis megváltozhat a benne lévő kémiai anyagok összetétele. Ha viszont gondosan használjuk, és nem tesszük ki szélsőséges hőmérsékleteknek, igen hosszú ideig használható marad - állítja M. Stanley Whittingham, a Binghamtoni Egyetem kémiaprofesszora.

Amikor hálózati táplálásról akkumulátoros üzemmódra váltunk, a gyártók és a szervizszakemberek azt javasolják, hogy a konnektorból húzzuk ki a tápkábelt, és ne a laptophoz való csatlakozásánál: utóbbi esetben ugyanis könnyebben sérülhet mind a vezeték, mind pedig a laptopban lévő érintkezőtüske. Ja és persze ellenőrizzük, hogy a laptop ki van-e húzva a hálózatból, mielőtt nagy lendülettel elindulunk vele a szomszéd szobába…

A szervizesek igen gyakran találkoznak sérült hálózati csatlakozókkal: a felhasználók kirángatják a vezetéket a gépből, megbotlanak benne; erőltetik, hogy az elérjen a túl messze lévő hálózati csatlakozóhoz, illetve túlzottan szűk helyre igyekeznek beszuszakolni a laptopot, és ekkor rongálódik meg a csatlakozó.

Ennek következtében aztán a hálózati kábel néha már meg is szorul a házban, amikor pedig ez a kapcsolat sérül, a laptopok akkumulátorainak töltése hosszabb időt vehet igénybe, ha egyáltalán lehet még tölteni őket.

Évente egyszer: alapos portalanítás


A por is okozhat problémát, bár ez gyakoribb a statikus asztali gépeknél - főként azoknál, amelyek környezetében háziállatok vagy dohányosok fordulnak elő, illetve ahol a padlószőnyeg gondoskodik a folyamatos porutánpótlásról.

Akadt olyan eset is a szervizesek gyakorlatában, hogy fél centis por lepte az alkatrészeket (a felhasználó lassulásra panaszkodott). Rövid úton kiderült, hogy mindezért a szomszédságában működő iratmegsemmisítő a felelős, és egy alapos porszívózás után gond nélkül működött tovább a gép…

A szakértők - különösen porszennyezett környezetben üzemelő készülékeknél - legalább évente egyszer javasolják az alapos portalanítást, de arra is felhívják a figyelmet, hogy soha se használjunk hagyományos háztartási tisztítószereket - még a számítógépek közelében sem!

A vegyi anyagok - a dohányfüsttel együtt - ugyanis beszivároghatnak az illesztések résein, és korróziót okozhatnak.

Még mindig "Indítsd újra!" a legjobb tanács

Picnic-hiba szoftver útján is bekövetkezhet. Bár a legtöbb ember tudja, hogy nem szabad letölteni semmit sem gyanús forrásból, a szervizes szakemberek szerint sokan telepítenek víruskereső programokat új számítógépeikre, pedig azon már működik egy korábban - általában a gyártó által - installált is.

Ilyenkor pedig - a háttérben futva - egyszerre két program igyekszik elvégezni ugyanazt a feladatot, a számítógép lelassul, működése pedig szaggatottá válik. Számos szakértő javasolja a felhasználóknak: legalább néhány naponta kapcsolják ki a gépeket, hogy a cache-ben és a rövid távú memóriában tárolt átmeneti adatok törlődjenek, indítsanak el rutin jellegű karbantartási műveleteket, és telepítsék, illetve frissítsék azokat a szoftvereket, amelyek a gép használata közben esetleg letöltődtek.

Mindazonáltal a rejtélyes hibák ellen gyakran - még mindig - a számítógép újraindítása számít a legjobb módszernek. A technikai támogatással foglalkozó szakemberek nem véletlenül tanácsolják előszeretettel: az esetek zömében - senki sem érti igazán, miért, de - működik.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2380 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x