Ötszázmillió ember szenved borallergiában
Címlap / Kütyü és tudomány / Ötszázmillió ember szenved borallergiában

Ötszázmillió ember szenved borallergiában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Becslések szerint világszerte mintegy 500 millió ember szenved borallergiában, rajtuk segíthet dán kutatók azon tanulmánya, amely az ilyen típusú túlérzékenység okait kutatta. 

A borallergiások tünetei a szénalázas rohamra emlékeztetnek: bepirul a szemük és bedugul az orruk, köhögnek és prüszkölnek és a légzésük is nehézzé válik - semmiképp nem jó érzés.

Dán kutatók olasz bor elemzése útján közelebb kerültek a rejtély megoldásához. Giuseppe Palmisano és dán munkacsoportja olasz chardonnay tanulmányozásával foglalkozott, dolgozatukat a Journal of Proteome Research közölte.

Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehér borokban megtalálhatók. Ezek olyan cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek, ezért kémiai nevük glikoprotein. A borok az emberek nyolc százalékának okoznak allergiás tüneteket, és az már eddig is ismert volt, hogy egy százalék a kéntermékeknek tulajdonítható. Ezeket a borászok használják a borkészítés során, de a lényegesen gyakoribb allergéneket eddig nem ismerték.

Palmisano professzor és munkacsoportja 28 glikoproteint mutatott ki a chardonnay elemzése során. Volt ezek között olyan is, melyet most mutattak ki először. A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a glikoproteinek több olyan növényhez vagy gyümölcsféléhez hasonlítottak, amelyek túlérzékenységet okozó hatása jól ismert.

A kutatók azt remélik, hogy ez a fölismerés segíthet olyan szőlőket termeszteni és olyan borokat készíteni, melyek nem lesznek allergén tulajdonságúak.

Szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a glikoproteinek egy része alapvetően kell a bor ízéhez, zamatához, ezért még sok kutatómunkára van szükség, amíg tisztázható, melyek az allergiát okozó, borba nem való molekulák és melyek a nélkülözhetetlen ízforrások.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1581 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x