Tetten ért madárevő dinoszaurusz
Címlap / Kütyü és tudomány / Tetten ért madárevő dinoszaurusz

Tetten ért madárevő dinoszaurusz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Korábbi őslénytani leletek alapján a paleontológusok már régóta feltételezték, hogy a dinoszauruszok alkalomadtán madarakkal is táplálkoztak, az első közvetlen bizonyítékot kínai kutatóknak sikerült meglelniük, akik egy mikroraptor "bendőjében" madár csontvázát fedezték fel. 

A  Kína észak-keleti részén előkerült fosszíliáról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Microraptor qui, amely a kora kréta időszakban élt, érdekes teremtmény volt: a parányi, a galambnál alig valamivel nagyobb ragadozó két pár szárnnyal rendelkezett, amelyeket hosszú tollak borítottak. A kis dinoszaurusz inkább a siklórepülésben, mint "valódi szárnyalásban" jeleskedett, zsákmányát valószínűleg egészben nyelhette le, szája ugyanis kevéssé volt alkalmas a rágásra - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A lenyelt madárból mindössze bal szárnya és a két lába maradt fenn, ez kevés, hogy "személyazonosságát" megállapítsák. A Kínai Tudományos Akadémia paleontológusai szerint a madarak egy ősi, a kréta végén kihalt alosztályához, az Enantiornithesek közé tartozhatott.

A madár nem temetödhetett be a Microraptorral együtt, mivel csontjait körülölelik a dinoszaurusz bordái. A kínai paleontológusok szerint a ragadozó megölhette a madarat, mintsem dögevésre "fanyalodott" volna. 

"Röptében kaphatta el, és egészben lenyelte, mint teszik ezt a modernkori raptorok" - hangsúlyozták a szerzők.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1991 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x