Felfújható szélturbina
Címlap / Kütyü és tudomány / Felfújható szélturbina

Felfújható szélturbina

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Néhány évtizede még csak különböző sci-fikben, James Bond-filmekben, rajzfilmekben láthattunk felfújható, zsebre vágható csodaszerkentyűket. A valóság mára utolérte a fantáziát.  

A legújabb találmány egy felfújható szélturbina, amelyet a Massachusetts Institute of Technology-hoz tartozó Altaeros Energies cég fejlesztett ki és amely októberben elnyerte Pennsyvania állam, valamint a Conoco-Phillips által adományozott Energy Prize díjat.

Az Airborne (légideszant) névre hallgató turbina egyfajta, cső alakú, héliummal töltött "miniléghajó", amelyet fel lehet emelni a levegőbe és ott rögzíteni, akár egy papírsárkányt egészen 600-700 méterig. A cső belsejében van egy 100 kW maximális teljesítményű turbina. A tervezők szerint az Airborne legfőbb erénye, hogy természetesen módon mindig a szél irányába fordul. Ezen kívül könnyen szállítható, akár egy hétköznapi autóval is, és elhelyezése is egyszerű: két ember legfeljebb félórányi munkával összeszerelheti, felfújhatja, üzembe helyezheti és lehorgonyozhatja.

Akár hónapokig is működhet anélkül, hogy ki kellene egyenlíteni benne a belső nyomást, éppen ezért az általa generált elektromos áram több mint versenyképes lehet.
A tervet eredetileg elhagyott körzetek, katonai objektumok energetikai ellátására találták ki, de most már azon is gondolkodnak, hogy kis tengeri erőműveket létesítenek belőlük, kisebb hajókra, csónakokra szerelve őket.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2133 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x