Microbial Home: házi ökoszisztéma
Címlap / Kütyü és tudomány / Microbial Home: házi ökoszisztéma

Microbial Home: házi ökoszisztéma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

A Holland design hetén egy új koncepcióval és egyúttal egy technológiai újítással, egy zöld és energetikailag önellátó modellel álltak elő.  

Az ötlet szülője a híres elektronikai vállalat, a Philips, amely bemutatta a Microbial Home elnevezésű projektjét, egy valóságos házi rendszert, amely képes a biológiai folyamatok kihasználására és a házi szemét energiává alakítására. A tervben a ház egy integrált ciklikus rendszer, egyfajta biológiai gépezet, amely képes megszűrni, újra feldolgozni majd reciklálni mindazt, amit hagyományosan hulladéknak tekintünk, mint a szemét, a szennyvíz és az élelmiszer maradékok. A tervezet lényege az úgynevezett Bio-digester Island (bio emésztő-sziget), amely összegyűjti a szennyvizet, az élelmiszer maradékok szilárd hulladékát és az elemek anyagcsere-felbontó (metabolikus) aktivitásával metánná alakítja azokat.

Az ezekből keletkező biogáz a ház egy sor energia szükségletét képes kielégíteni, mint például a tűzhely, a világítás, vagy a vízmelegítés, miközben az emésztő rendszerben maradt szennyet, mint komposztot használja fel.


A bio sziget egy másik koncepciója az Éléskamra projekt, egy olyan rendszer, amely frissen tartja az élelmiszereket a párologtatással való lehűtés természetes folyamatainak köszönhetően. Az ebédlő asztalba beépített szerkezet a biometán melegét arra használja fel, hogy beindítson egy párologtató mechanizmust, amely különböző hőmérsékleteken konzerválja a gyümölcsöt és a zöldséget

Ugyanezen az elven alapul a Bio-light világító rendszer is, amely felhasználja a fénykibocsátást alacsony hőmérsékletű fény termelésére. A terv bemutat egy üvegcellákból álló falat, amelyen fénylő mikroorganizmusok lágy zöld fényt bocsátanak ki. A cellák szilícium csövekkel vannak egymáshoz kapcsolva, a táplálóanyag eljuttatására, amit az emésztő iszapjából nyernek. Alternatívaként a modul feltölthető fluoreszkáló proteinekkel is, amelyek különböző fényfrekvenciát bocsátanak ki.

A speciális házi öko-rendszerből nem hiányozhat a Paternoster plastic waste up-cycler, egy hulladékzúzó szerkezet, amely felhasználva az egyes gombafajták tulajdonságait, képes a műanyag hulladékok lebontására. A műanyag több hét alatt bomlik le, de a ciklus utolsó fázisában az anyagot egy diafragma segítségével kiteszik a napfény és a levegő hatásának, hogy a gomba csirázni kezdhessen.

Clive van Heerden, a Design igazgatója kijelentette: "Szükséges, hogy teljesen újragondoljuk hogyan működnek a háztartási gépek, a házak hogyan fogyasztják az energiát, és a közösségek hogyan tudják egyesíteni a forrásokat."
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2464 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x