Napfényes aktív ház
Címlap / Kütyü és tudomány / Napfényes aktív ház

Napfényes aktív ház

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A nagy-britanniai Ketteringben (Northamptonshire) avatták fel a Model Home 2020 fenntartható építkezési kísérlet első szigetországi aktív házát, a Carbon Light Home-ot.  

A Model Home 2020 program, amelyet a tetőablakok tervezésében és gyártásban élen járó Velux csoport indított el 2009-ben, már több európai országban, köztük Dániában, Ausztriában és Franciaországban épített fel olyan kísérleti házakat, amelyeknek technológiáját a megújuló energiáknak, a fénynek, a természetes szellőzésnek rendelik alá, az energiafogyasztások minimálisra való csökkentésével.

A Carbon Light House-t a HTA Architects brit stúdió hozta létre, összhangban a brit kormány tízéves energetikai programjával. A ház energia-fogyasztása 70százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátást és a fennmaradó 30 százalékot is azonnal kompenzálja más eszközökkel. Ezek az erények máris egy 5-ös osztályzatot hoztak számára az épületek energetikai besorolását végző Code for Sustainable Home értékelésében.


A Carbon Light Home kulcseleme a ház külső falainak dinamikus, aktív szigetelőrendszere, amely csak a legszükségesebb mértékben használja fel a hagyományos energetikai forrásokat.

Az épület fő energiaszolgáltatója a nap. Nyílásait úgy helyezték el az épületszerkezet stratégiai pontjain, az oldalakon és a tetőn, hogy azok, hála a minőségi záraknak, természetes fénnyel világítják be a házat anélkül, hogy túlmelegítenék helyiségeit. Ezt segíti egy magas szintű automata ellenőrző rendszer, amely az ablakokat, redőnyöket, árnyékoló rendszereket szabályozza az optimális belső klíma érdekében, kiküszöbölve a mechanikus beavatkozást.

A naphő és egy "levegő-víz" típusú hőszivattyú révén az épület energetikai szempontból függetlenné válik.

A belső terek túlmelegedésének megakadályozására és a kiegyensúlyozott páratartalom biztosítására a Carbon Light Home-ban természetes szellőzés működik a kéményhatás kihasználásával. A hideg évszak idején a természetes szellőzéshez egy mechanikus szellőző rendszer társul, amely a konyhából és a fürdőszobából áramló meleggel felmelegítik a külső levegőt, mielőtt azt visszavezetik a helyiségekbe.
Egy elektromos szenzorok által irányított napernyőrendszer állandó fény- és hőkomfortérzést biztosít a lakóknak, a legkülönbözőbb időjárási körülmények között is.

A Carbon Light Home nem csupán prototípus. A 2012 májusában lejáró hat hónapos bemutató időszak után, amely alatt látogatható lesz, az első lakók be is költöznek egy évre. Ez idő alatt folyamatosan ellenőrzik a ház működő rendszereit, gyűjtik az energetikai adatokat, és a próbaidő után kerül további testvéreivel együtt az ingatlanpiacra.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5441 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x