Hatalmas méretű metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger...
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Hatalmas méretű metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét

Hatalmas méretű metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-23

Hatalmas méretű, olykor az egy kilométeres átmérőt is elérő metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét, a tengerfenékről közvetlenül a légkörbe juttatva ezzel a veszélyes gázt. 

 

Rendezvénynaptár
Az aggasztó jelenséget felfedező orosz kutatók attól tartanak, hogy az északi-sarki jégpad visszahúzódása nyomán felszabaduló hatalmas mennyiségű metán nagymértékben felgyorsíthatja a globális klímaváltozás folyamatát.

"Egy kevesebb mint 26 ezer négyzetkilométernyi területen több mint száz forrást, vagy fáklya-szerű kiáramlást számoltunk össze, amelyeken keresztül metán árad fel a felszínre a fenékről és egyenesen a légkörbe szökik" - mondta Igor Szemiletov, az Orosz Tudományos Akadémia szakembere.

Mint hozzátette: "Nagyjából 115 állomáson végeztünk ellenőrzéseket és elképesztő - eddig valószínűleg sohasem látott mennyiségű - metánmezőt találtunk. A légkörbe jutó gázkoncentráció ezerszerese volt a normális értéknek". Szemiletov szerint a szén-dioxidnál hússzor ártalmasabbnak számító metánbuborékok valósággal sokkolták a régiót több évtizede tanulmányozó kutatókat.

"Korábban találtunk már ehhez hasonló fáklyaszerű kiáramlásokat, de azok legfeljebb tízméteres átmérőjűek voltak" - idézte a szakembert a The Independent című brit lap internetes kiadása. - "Ez az első alkalom, hogy ilyen folyamatos, erőteljes és jelentős szivárgást észleltünk, amelyek a több mint 1000 méteres átmérőt is elérik".

Szemiletov szerint bár kutatócsapatával nagyjából száz metánbuborékot fedeztek fel, becsléseik szerint "ezernyi" hasonló gázkiáramlás lehet az orosz szárazföldtől az észak-szibériai arktiszi jégpadig nyúló területen.
 
 
[ 3837 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x