Fegyverszünetet kötöttek a szicíliai csókák és vércsék...
Címlap / Kütyü és tudomány / Fegyverszünetet kötöttek a szicíliai csókák és vércsék

Fegyverszünetet kötöttek a szicíliai csókák és vércsék

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-01

Az énekesmadarak nem feltétlenül keresik a ragadozómadarak társaságát, és fordítva is igaz ez, amennyiben a szóban forgó énekesmadár fészekrabló. Ennek ellenére a fehérkarmú vércse és a csóka Olaszország déli részén egyfajta szövetségre lépett - fedezték fel olasz és kanadai kutatók. 

Az olaszországi Palermói Egyetem és a kanadai Manitobai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak Szicília szigetén, hogy a két madárfaj telepei feltűnően gyakran helyezkednek el egymás közvetlen közelében, sőt, azok vegyesen is fészkelnek - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az együttélés túl gyakran fordul elő ahhoz, hogy véletlenről legyen szó, ezért Daniela Campobello és kollégái utánajártak, mi hasznuk származik a fegyverszünetből a madaraknak.

A kevert telepek madarainak viselkedéséből végül arra következtettek, hogy a két faj kölcsönösen biztosítja egymást a ragadozókkal szemben, és hasznot húznak szomszédaik éberségéből. Mivel mindkét madárfaj végez őr-repüléseket, az őrjáratok száma mindkettőjük számára csökken. Ugyanakkor a szülőmadaraknak kevesebb időt kell fészkük őrzésével tölteniük, és több idejük jut táplálékszerzésre. Ez mind a csókák, mind a vércsék szempontjából komoly energiamegtakarítást eredményez.

A kutatók azt kívánják a következőkben tanulmányozni, hogy az elegyes telepeken több fióka repül-e ki. Campobello egyúttal rámutatott, hogy az együttéléssel számolni kell a természetvédelmi döntések meghozatalánál. Különösen nagy jelentősége van ennek a veszélyeztetett fehérkarmú vércse (a képen) számára, amelynek állománya az elmúlt 50 évben erősen megcsappant.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1508 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x