Szuperharcos hangyákat hoztak létre kutatók
Címlap / Kütyü és tudomány / Szuperharcos hangyákat hoztak létre kutatók

Szuperharcos hangyákat hoztak létre kutatók

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Szuperharcos hangyákat lehet létrehozni, ha "átprogramozzák" az egyébként békés rovarokat fejlődésük korai szakaszában - idézte egy nemzetközi kutatócsoport megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál. 

A hangyakolóniákban különböző kasztokba tartozó rovarok élnek, köztük harcosok és munkások. A kutatók arra jöttek rá, miként lehet még lárva állapotban befolyásolni a rovarok fejlődését, hogy egy szokatlan és ritka szuperharcos kaszt nevelkedjen fel belőlük.

A Science tudományos folyóirat legfrissebb számában ismertetett áttörés arra utal, hogy bizonyos rejtett tulajdonságokat számos fajnál felszínre lehet hozni.


Ehab Abouheif, a montreali McGill Egyetem munkatársának vezetésével a kutatócsoport hormonnal kezelt hangyalárvákat a fejlődésük egy adott szakaszában, aminek hatására a rovarok hatalmas szuperharcos hangyákká alakultak. Két olyan hangyafajnál érték ezt el, amelyek kolóniáiban természetes körülmények között nem él szuperharcos kaszt.

A Pheidole nemzetség mintegy 1100 hangyafaja közül nyolcat ismernek a szakemberek, amelynek vannak szuperharcos egyedei. A mostani kísérletek azonban azt bizonyítják, hogy a többi faj egyedeiből is ki lehet nevelni hormon adagolásával ilyen hatalmas méretű, nagy fejű egyedeket.

A szuperharcos óriáshangyáknak az a feladata a természetben, hogy megvédjék a kolóniát, például azáltal, hogy hatalmas fejükkel eltorlaszolják a bejáratot.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2591 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x