Az óceán növekvő széndioxid szintje befolyásolja a halak...
Címlap / Kütyü és tudomány / Az óceán növekvő széndioxid szintje befolyásolja a halak agyműködését

Az óceán növekvő széndioxid szintje befolyásolja a halak agyműködését

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-26

Az egyre növekvő emberi széndioxid kibocsátás jelentős hatással lehet a tengeri halak agyára és központi idegrendszerére, komolyan veszélyeztetve ezzel az állatok túlélési esélyeit - figyelmeztetnek kutatók. 

A szakemberek előrejelzései szerint az óceáni széndioxid koncentráció olyan mértéket ölthet az évszázad végére, amely befolyásolhatja a halak hallását, szaglását, mozgását és ezáltal a ragadozók elől való menekülési képességét. 

Az ausztrál Kutatási Tanács (ARC) Korallzátony Tanulmányozással foglalkozó Kiválósági Központja több éven át tanulmányozta a megemelkedett oldott szén-dioxid tartalmú környezetben élő bébi korallhalak viselkedését. "A halak központi idegrendszere jelentősen sérült, ami valószínűleg csökkenti a túlélési esélyeiket" - ismertette az eredményeket a kutatásban részt vevő Phillip Munday. 

A Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmány a kutatók állítása szerint a világon elsőként szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a tengervíz megemelkedett széndioxid szintje romboló hatással van a halak egyik fő agyi receptorára.

Ez az elváltozás a halak viselkedési és érzékelési képességeire is hatással van. "A megemelkedett széndioxid szint közvetlenül befolyásolhatja a halak ingerületátvivő funkcióit, ezzel közvetlen és eddig ismeretlen fenyegetést jelentve a tengeri élővilág számára" - idézte a szakembert a Dawn című pakisztáni internetes oldal.

Első lépésként a kutatók azt vizsgálták, hogy miként viselkednek a szén-dioxidban gazdag vízben élő bohóchalak és kis barna korallszirti halak kicsinyei a ragadozók jelenlétében. Az eredmények szerint a ragadozókra csak kis hatással volt a megemelkedett szén-dioxid koncentráció, míg a bébi halak idegrendszere sokkal súlyosabban károsodott.

"A korai kutatásunk szerint a bébi halak szaglása jelentősen sérült a megemelkedett széndioxid szint miatt. Ez azt jelenti, hogy nehezebben találták meg a biztonságot jelentő zátonyokat, vagy késve érzékelték a ragadozók fenyegető szagát" - mondta a szakember.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1189 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x