Az albatroszok szeretik a megerősödött szeleket
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Az albatroszok szeretik a megerősödött szeleket

Az albatroszok szeretik a megerősödött szeleket

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-31

A klímaváltozás ritka haszonélvezői közé tartoznak a nagy albatroszok.  


Rendezvénynaptár
Eddig a klímaváltozás hatásait az állat- és a növényvilágra elsősorban a hőmérsékletek emelkedése vagy az esőzések rendszerének módosulása szemszögéből vizsgálta a tudomány. A CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) francia tudományos kutató központ Biológiai Kutatások Központjának munkatársai 20 évig figyelték ezeknek a nagy madaraknak (kiterjesztett szárnyaiknak szélessége eléri a 3,5 métert, ez a legnagyobb a madár a világban) az életét a megváltozott klimatikus körülmények között, főként a szél sebességének erősödését figyelembe véve az Indiai óceánban elterülő Crozet-szigetcsoportban.

A szél ugyanis kulcselem az albatroszok számára a táplálék keresésben. A klímaváltozás következtében a szél a zónában az utóbbi húsz évben másodpercenkénti 8-ről 10,5 méterre erősödött.


A tengerészlegendákban szereplő, nagy költők, Coleridge és Baudelaire által megénekelt albatroszok olyanok, mint a keselyük, nagyon messze elrepülnek a táplálékért, könnyen megtesznek 10-12 ezer kilométert is egy-egy út alkalmából mielőtt újra visszatérnek valamelyik szigetre. A szél erősödése kedvező számukra‚ 16-20 százalékkal kevesebb időt kell tölteniük a tengeren.

Ennek kettős hatása van rájuk. Egy kilóval súlyosabbak lettek, ami 8-10 kilós átlagsúly mellett nem kevés. De ez tette lehetővé azt is, hogy lerövidült számukra a fészek elhagyásának ideje. A költés, amikor a két szülő felváltva ül a tojásokon, 80 napig tart. Amíg az egyik táplálékszerzésre indul, a másik őrzi a fészket és éhezik. De ha a várakozási idő túl hosszú, ő is nekiindul. A 80 nap alatt a madarak átlag nyolc utat tesznek meg. Ezek régebben átlag 13 napig tartottak, ma már 8-ra redukálódtak.

A szelek változása azzal az előnnyel is jár, hogy megváltozott a vadászterületük, eltávolodtak a nagy halászhajóktól, ahol a csali vonzásában sokan elpusztultak közülük.

Számuk éppen a halászat által okozott veszélyek miatt a 70-es években nagyon megfogyatkozott. Veszélyeztetett fajta lettek, de a környezeti változások következtében mára már helyzetük stabilizálódott.

A kutatókban mindemellett maradt egy kis aggodalom: a szelek új rendszere, amely 30 évvel ezelőtt nyilvánult meg Crozet-tól északra, most éppen a szigetcsoport feletti térséget uralja. Ha azonban mozgása folytatódik dél irányába, az albatroszok újra kedvezőtlenebb körülmények közé kerülnek. 
 
[ 1629 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x