Felfedik az ókori júdeai királyi kert titkait
Címlap / Kütyü és tudomány / Felfedik az ókori júdeai királyi kert titkait

Felfedik az ókori júdeai királyi kert titkait

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az ókori júdeai királyi kert titkait fedik fel a fosszilizálódott pollenmaradványok. 

A kutatókat már régóta foglalkoztatják a Jeruzsálem és Betlehem között félúton lévő fennsík, Ramat Rahel (Ráhel magaslatának) titkai, ahol a bibliai Júdea korából ismert egyetlen királyi palota magasodott.

A régészeti ásatások azt is felfedték, hogy a palotát egy csodálatos kert övezte, amelynek növényzetét egyedülálló vízellátási rendszer táplálta. Helyben vízforrás ugyan nem volt, így az esővizet gyűjtötték és osztották szét igen hatékony módon, a kertben több medence is volt, a növényzetet pedig  öntözőcsatornák táplálták - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

A Ramat Rahel-i helyszínen évek óta folytatnak feltárásokat a Tel-avivi Egyetem régészei, akiknek a pollenmaradványok alapján sikerült azonosítaniuk, hogy milyen növények illatoztak az ókori kertben.

A korábbi próbálkozások, hogy a talajból nyerjenek pollenmaradványokat, sikertelennek bizonyultak. Az egyetem szakemberei Oded Lipsic irányításával viszont felfigyeltek arra, hogy az öntözőcsatornákat és medencéket többször is javították az idők folyamán, így a száradó gipszréteg "csapdába" ejthette a polleneket. A tudósok feltételezése beigazolódott, s a gipszrétegeknek köszönhetően koronként azonosítani tudták a kert növényzetét.

Bizonyos korokban csak helyi növények - fügefák, szőlő nőtt a kertben, a Kr.e. 5-4. században, a perzsa uralom alatt viszont messzi földről hozott fák és virágok kerültek túlsúlyba.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1707 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x