Ötezer éves sások is nőhetnek a hegyekben
Címlap / Kütyü és tudomány / Ötezer éves sások is nőhetnek a hegyekben

Ötezer éves sások is nőhetnek a hegyekben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Akár ötezer éves is lehet az alpesi vidékeken honos egyik sásféle néhány példánya bázeli kutatók szerint, ami rekordot jelent lágyszárú növények között. 

A szakemberek "molekuláris ujjlenyomat" segítségével jutottak erre a következtetésre.

Fák között már találtak idősebbeket, például 10-12 ezer éves matuzsálemeket, lágyszárú növényeknél azonban nem ismernek ötezer évesnél régebbi példányokat - világított rá Jürg Stöcklin, a Bázeli Egyetem botanikai intézetének kutatója.


A szakember kollégájával, Lucienne de Witte-tel az Alpokban, a Kárpátokban, valamint Lappföldön élő, úgynevezett klónnövényeket vizsgáltak a Molecular Ecology című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukhoz. Az ilyen növények ivaros és ivartalan szaporodással is képesek sokasodni.

Hajtásai révén e növények egy-egy példánya képes nagy területet elfoglalva terebélyesedni, és idős kort elérni. A kutatók szerint a legkülönfélébb méretűek lehetnek, néhány centitől akár 18 méteres átmérőig is.

A vizsgált egyedek közül a legidősebbek több száz évesek voltak. Egy sásféle, a Carex curvula maximális kora azonban akár ötezer év is lehet a mérések és számítások szerint. A górcső alá vett növények genetikai sokfélesége jelentős volt, a legtöbb vizsgált növény azonban jellemzően kicsi és fiatal volt.

A kutatók tanulmánya felfedi, hogy miként élték túl az évszázadokat, évezredeket a hegyláncokban honos hegyi klónnövények. Ezek szerint a populációknak a hosszú életűség és a folytatólagos ivaros szaporodás garantálja a túlélésre való képesség legmagasabb fokát.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1548 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x