Élelmiszer hulladékból biogáz
Címlap / Kütyü és tudomány / Élelmiszer hulladékból biogáz

Élelmiszer hulladékból biogáz

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

Banánhéj, kávézacc és egyéb élelmiszerek hulladéka válik a jövő évtől kezdve bioüzemanyaggá autóbuszok számára Oslóban és bio talajjavítóvá a mezőgazdaság számára.  


Rendezvénynaptár
Oslóban a közösségi közlekedés a fenntarthatóság felé tart a hulladékok reciklálásával. Jelenleg 65 városi ökobusz közlekedik, a metánt szennyvízből nyerik. Ezt az üzemanyagot akarják szaporítani, ezúttal élelmiszer hulladékból.

Az épülő erőmű évente 50 ezer tonna élelmiszer hulladékot tud majd feldolgozni, amivel mintegy 200 újabb autóbuszt tudnak üzemeltetni és a metán előállítása során keletkező maradványokkal legalább 100, közepes méretű farmot lehet ellátni talajjavító tápanyaggal.

A biogázas megoldás kiterjesztése ugyanakkor csökkenti a káros gázkibocsátásokat, ezzel a város levegőjének javításához is hozzájárul. Azt reménlik, hogy a közlekedés is olcsóbbá válik.

Az új létesítmény a számítások szerint 4 millió liter dieselnek megfelelő üzemanyagot lesz képes előállítani.

Az erőmű hőhidrolízissel alakítja át a hulladékot, ami azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten és nyomáson "megfőzik",az üzemanyagon kívül keletkező maradványokat pedig folyékony talajtápnak lehet felhasználni.

"Bebizonyítottuk, hogy a biológiailag bomló hulladéknak nagy értéke van, megéri felhasználni" - nyilatkozta Per Lillebo, az erőművet építő norvég társaság, az ASA Cambi elnöke.

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2148 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x