Készül a világ leggyorsabb rakétahajtású autója
Címlap / Kütyü és tudomány / Készül a világ leggyorsabb rakétahajtású autója

Készül a világ leggyorsabb rakétahajtású autója

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egy brit mérnökcsapat az óránkénti 1600 kilométeres sebesség elérésére képes, rakéta meghajtású gépkocsi kifejlesztésén dolgozik. 

Andy Green vadászpilóta, a "repülő skót", a szárazföldi sebességi rekord tartója a BBC hírportálján írt naplójában vázolja azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel az új sebességi rekord megdöntésére szánt sugárhajtású gépkocsiját, a Bloodhound (Véreb) névre hallgató szuperszonikus gépkocsit fejlesztik. Green bejegyzéseivel a közvélemény és a mérnöki tudomány figyelmét szeretné felhívni a projektre.


A szuperszonikus gépkocsit Eurofighter hajtómű "repíti" majd a hihetetlen sebességig, megállításáról levegőfékek, ernyők és a kerekek fékei gondoskodnak majd. Katasztrofális következményekkel járna, ha a kerekek a rájuk ható erőt nem viselnék el. A hátsó futóművön is nagyon sok múlik majd, hiszen a 12 tonna tolóerejű rakéta és a felfüggesztés terhelését is viselnie kell - írja Green.

A gépkocsi felső vázának kialakítása is nagy kihívás elé állítja a szakembereket, akik a titánból készült panelek felhasználása mellett döntöttek. Ezek viszont nehezen hajlíthatók és a felületi repedésekre érzékenyek. Az eddig tesztelt három panel közül egy eltört, ezért a szakértők tanácsára alumíniummal és acéllal ötvözött titánt is vizsgálnak, ami a probléma gyors megoldását jelentheti - olvasható a beszámolóban.


Green 1997. október 15-én a nevadai Gerlach melletti Black Rock simára gyalult sivatagában állította fel a sebességi világrekordot 1227,98 kilométer/órával Thrust SSC nevű, háromkerekű, sugárhajtású versenyautójával.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2281 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x