Víztelen, energiatermelő mellékhelyiség Petrában
Címlap / Kütyü és tudomány / Víztelen, energiatermelő mellékhelyiség Petrában

Víztelen, energiatermelő mellékhelyiség Petrában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Egy WC, amely nem használ vizet, ellenben energiát termel a belekerült végtermékekből? Amikor megújuló energiákról és fenntartható fejlődésről van szó, az emberi találékonyság tárháza szerencsére kimeríthetetlennek tűnik.  

A különleges mellékhelyiséget az olasz Pietro Laureano tervezte az UNESCO részére, és a nemzetközi szervezet által a világörökség részének választott petrai régészeti lelőhelynél állítják fel. Jordániában, miként az egész közel-keleti térségben egyre nagyobb kincs a víz, így kellett egy olyan módszert találni a nagyszámú turista megkönnyebbülésére, amely nem pazarolja ezt a kincset.

Petrában a folyamatosan növekvő idegenforgalom miatt rengeteg, vegyi anyagokkal működő WC-t telepítettek, amelyek szennyezték és csúfították a környezetet, és tartalmuk elszállítása is gondot okozott. Laureano ötlete azon alapul, hogy az ürüléket biogázzá, azaz metánná alakítják és energiát termelnek belőle.

A tervező állítja, hogy semmi újat nem talált ki, az elvet már 3000 évvel ezelőtt is felhasználták az asszírok fürdőik fűtésére. A mai ember annyival könnyebb helyzetben van, hogy kis biogáz-erőműveket lehet létrehozni, amelyek hermetikusan zárt és steril konténerekből állnak, és az ürüléket anaerobikus módszerrel már magában a WC-ben átalakítják és egy mikroturbina segítségével villamos energiát lehet belőle termelni.

A módszer még nagyobb volumenben működhet egy kertben, ahol minden növényi hulladékot át lehet így alakítani metánná, folyékony trágyává, sőt, ivóvízzé is. „A jövő városainak ökológiai újratervezésekor olyan alapvető elemeket is figyelembe kell majd venni, mint a WC” – vélekedik Laureano.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2252 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x