Ajándékkal hódítják meg szívük hölgyét a szentjánosbogarak...
Címlap / Kütyü és tudomány / Ajándékkal hódítják meg szívük hölgyét a szentjánosbogarak

Ajándékkal hódítják meg szívük hölgyét a szentjánosbogarak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

A hím szentjánosbogarak, amelyek a nőstényeket villódzó fénnyel vonzzák magukhoz, ajándékokat is bevetnek a csábításhoz - derítették ki amerikai kutatók.  

Az ajándékot spermatofóra formájában adják át: ez a csomag spermiumokat és táplálékot tartalmaz.

Adam South, a bostoni Tufts Egyetem kutatója a húsz éve szentjánosbogarakat tanulmányozó Sara Lewis irányításával LED-lámpákkal imitálta a szerelmes hím szentjánosbogarak villódzását - írja a BBC hírportálja. Az egyik csoportnak olyan időközönként és időtartamokban villantottak, amely korábbi kutatások során vonzónak bizonyult. A másik csoport nem vonzó villogást látott.

A természetben a nőstények igen válogatósak az udvarlás e szakaszában, csak olyan hímeknek villantanak vissza, amelyek vonzóak számukra. A kísérlet során néhány perc villódzás után a hímeket és nőstényeket parányi kamrákban párosították össze, a találkozásokat pedig infravörös fényben filmre vették.

A felvételek arról tanúskodtak, hogy a nőstények sokkal nagyobb valószínűséggel párosodtak a nagyobb, táplálóbb ajándékkal kedveskedő hímekkel. Miután a hímek és a nőstények összekerültek, a villantások nem voltak hatással a találkozó kimenetelére - ez meglepetésként érte a kutatókat.
    A kanadai Ottawában megrendezett Első Közös Evolúcióbiológiai Kongresszuson bemutatott eredmények újabb talányt vetettek fel, hiszen a hímek a spermatofórát belsőleg adják át a nőstényeknek, így nem tisztázott, hogy azok hogy ítélik meg a méret alapján a hím alkalmasságát.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1791 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x