Csillagporból született a mi Földünk is
Címlap / Kütyü és tudomány / Csillagporból született a mi Földünk is

Csillagporból született a mi Földünk is

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Az élet akkor kezdődik, amikor egy csillag meghal. Agóniája azonban kataklizmákból áll és egy olyan szélből, amely az utolsó leheletre hasonlít.  

És éppen ezek az áramlatok, amelyek éppen olyan intenzívek, mint amilyen titokzatosak, viszik el az univerzum minden szegletébe azokat a kis szemecskéket, amelyek a csillagok szívében évmilliárdok alatt alakulnak ki. Ezzel elindul egy új ciklus, amely ezeknek a kis magoknak az egyesülésétől, a gravitáció erejének köszönhetően, elvezet új planéták kialakulásáig és a kozmoszban legalább egy esetben az élethez is.

Hogy milyen elemekből áll a csillag utolsó sóhaja és mi hajtja a csillagport hosszú utazása során másodpercenkénti 10 km-es sebességgel és olyan intenzitással, amely 100-millószor erősebb a Nap-szélnél és körülbelül 10 ezer évig, még titok. Egy részére azonban most fényt derített a világnak talán a legerősebb teleszkópja, a Very Large Telescope, amelyet Chilében, az Atacama sivatagban 2.600 méter magasban telepítettek.


“Ezzel a müszerrel Nagy-Britanniából fel tudjuk ismerni egy Ausztráliában közlekedő autó fényszóróit” - mondják a Sydney-i és a Manchester-i egyetemek kutatói, akik a Nature-ben publikálták három csillag poráról végzett elemzéseiket. A három, életciklusa végén lévő csillag a Hidra, az Aranydurbincs és az Oroszlán csillagkép tagja. Mindhárom csillag közepes méretű. Viharos kihunyásuk folyamatát szenvedi végig a világegyetem csillagjainak nagy része, beleértve a mi Napunkat is, kb. 5 milliárd év múlva.

A haldokló csillagok pora szilikát szemcsékből áll (nem véletlen hogy ez az anyag a legelterjedtebb a földkéregben). Átmérőjük 600 nanométer, ami a milliméter milliomod része. Ez a méret kedvez az új plánéta születésénél a szemcsék egyesülésének. A csillagpor ellenáll olyan magas hőmérsékletnek, mint amilyen a Nap felszínén van, ez eléri a 2.700 fokot. Az asztronómusok ezt azzal magyarázzák, hogy összetételéből hiányzik a vas és a por kémiai összetételénél fogva nem beszívja, hanem visszaveri a csillag hőjét.

A Very Large Telescope által megfigyelt adatok megegyeznek az űrszondákon keresztül elemzett csillagporokéval.

Talán még szebbnek látjuk Földünket, ha tudjuk, hogy szintén csillagporból született.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2480 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x