Arany- és ezüstbánya az elektronikus hulladékban
Címlap / Kütyü és tudomány / Arany- és ezüstbánya az elektronikus hulladékban

Arany- és ezüstbánya az elektronikus hulladékban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A 2011-ben gyártott elektromos és elektronikus készülékek világviszonylatban mintegy 320 tonna aranyat és 7.500 tonna ezüstöt tartalmaztak.  

Az arany esetében ez a fém felhasználásának 7,7 százalékát adja - de a nemesfémeknek csak kevesebbet, mint százalékát reciklálják a becslések szerint. Ezeket az adatokat a United Nations University (UNU) hozta nyilvánosságra.

A számokat az Elektromos és Elektronikus Hulladékok Akadémiájának (WEEE) Accrábán megtartott első ülésszakán ismertették, amelynek célja volt bemutatni a fejlődő országok képviselőinek a döntéshozatalukhoz szükséges adatokat.


A legnagyobb problémának általában a déli országokba irányuló illegális exportot tekintik, valamint a szétszerelés körülményeit - mondják a szakértők. - Ugyanakkor legalább ilyan fontos szempont az arany és az ezüst pazarlása.

Az 2011-ben gyártott számítógépek, mobiltelefonok és elektronikus kártyák mintegy 13 milliárd euro értékű aranyat és 4 milliárd euró értékű ezüstöt tartalmaztak, ezenkívül jelentős mennyiségű kobaltot és palladiumot is.

A reciklálás alacsony százalékos aránya két egymással ellentétes folyamat eredménye: az iparilag fejlett országok rendelkeznek a recikláláshoz szükséges fejlett technológiákkal, de az összegyűjtés nem elég hatékony. Ez jobban sikerül a fejlődő országokban, ahol az informális gyűjtő szektornak hála 80-90 százalékot is elér. Ott azonban előnyben részesítik azoknak a fémeknek a kiszerelését, amelyeket könnyebben ki lehet  szedni az elhasznált készülékekből, ilyen a réz, az alumínium és az acél. Ugyanakkor a munka a környezet és a műveleteket végző emberek szempontjából katasztrofális. A fejlett országokban tökéletesen ki tudják szerelni az értékes fémeket a hulladékokból, de nagyon kevés olyan munkaközösség van - talán 4-5 - Európában és Észak-Amerikában, ahol értenek ehhez a technikához. Ezek olyan vállalatok, amelyek több százmilliós beruházást igényelnek.

Hasznos lenne náluk koncentrálni a reciklálást, de ma még szét van szórva a világban és elsősorban Afrikában és Kínában folyik. Árproblémák miatt a hulladék nem odakerül, ahol megfelelően kezelik. Ott az egyik módja a könnyű pénzszerzésnek, de egy napon az utódaink megkérdezik, hogy lehettek az elődeik olyan vakok, hogy eltékozoltak ennyi természetes forrást - mondta a konferencia egyik szervezője.

Accrában egy belga vállalkozó, akinek egy recikláló üzeme van, a szemléletváltoztatás fontosságára hívta fel a figyelmet. E hulladékokat – mondta - úgy kell tekinteni, mint egy lehetőséget és nem úgy, mint egy terhet. És a hulladék-kezelés kifejezésről is át kell térni a források kezelésének kifejezésére…

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2201 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x