Távirányítható csótányok segíthetnek vészhelyzetben
Címlap / Kütyü és tudomány / Távirányítható csótányok segíthetnek vészhelyzetben

Távirányítható csótányok segíthetnek vészhelyzetben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Távirányítható, kiborg csótányokat hoztak létre amerikai kutatók abban a reményben, hogy a mozgékony teremtményeket katasztrófa sújtotta területekre küldhetik be, és segítségükkel gyűjthetnek információkat, valamint kutathatnak túlélők után. 

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kísérleteiről készült videofelvételen az látható, hogy a részlegesen robottá alakított bogarat egy, a talajra rajzolt hullámvonal mentén “terelik” távirányító segítségével.

A kutatók egy vezeték nélküli adóvevővel ellátott, igen könnyű chipet erősítettek a madagaszkári bütykös csótány vagy sziszegő csótány (Gromphadorhina portentosa) hátára, és egy mikrovezérlőt kötöttek a rovar csápjához és farokvillájához. Ezek a bogár potrohán lévő érzékelők, és ezeknek köszönhető, hogy veszély esetén egy pillanat alatt képes elszaladni a csótány.


Amikor a kutatók elektromos jelekkel stimulálták a rovar farokvilláját, az úgy vélhette, hogy ellenség jön, mert menekülésre fogta a dolgot. Amint mozgott, jeleket küldtek a csápjához is, hogy olyan irányba tereljék a bogarat, amerre futtatni akarták, mert egy ilyen jel azt az üzenetet hordozza a csótány számára, hogy falba ütközött, irányt kell változtatnia – idézte az egyetem közleményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

“Hihetetlenül nehéz olyan kis méretű robotot megépíteni, amely ilyen bizonytalan, dinamikusan változó környezetben jól teljesít. Úgy döntöttünk, hogy biobot (bio robot) csótányokat alkalmazunk a robotok helyett, mivel ebben a mérettartományban nagy kihívás robotot tervezni, a csótányok pedig a szakértői annak, hogy miként lehet teljesíteni ilyen ellenséges környezetben” – magyarázta Alper Bozkurt, az egyik fejlesztő az egyetemi közleményben.

A biobot csótányokat információk gyűjtésére és továbbítására használhatják például olyan esetekben, ha földrengés vagy robbanás miatt összedőlt épületekben túlélők után kutatnak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2054 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x