Energia a szántóföldről?
Címlap / Kütyü és tudomány / Energia a szántóföldről?

Energia a szántóföldről?

Forrás: Csemete
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

E hatalmas terület egy része azonban úgynevezett energetikai ültetvények telepítésével jól hasznosítható. Az így termelt "biomassza" pedig kiváló, környezetbarát energiaforrás. Ezek alapján most már érthető a címben feltett furcsa kérdés:  

Energetikai ültevények a mezőgazdaságban

Egymillió hektár. Ekkora lehet az a földterület, amelyet hazánkban az Európai Unió mezőgazdasági politikájának következményeként ki kell vonni az intenzív szántóföldi művelés alól. E hatalmas terület egy része azonban úgynevezett energetikai ültetvények telepítésével jól hasznosítható. Az így termelt „biomassza” pedig kiváló, környezetbarát energiaforrás. Ezek alapján most már érthető a címben feltett furcsa kérdés: A biomassza termeléssel nemcsak műveltté tehetők az amúgy művelés alól kivont földek, de ily módon olcsó és a környezetünket nem szennyező energiát tudunk előállítani, vagyis akár fűthetünk is vele.

Az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület több szervezettel együttműködve 2004. júliusában indította el „Új utak a mezőgazdaságban” című programját abból a célból, hogy hazánkban minél szélesebb körben elterjedjen a biomassza energetikai célú termesztése. A program PHARE támogatással, az Access 2002 Mikro projekt keretében jött létre. A partnerszervezetekkel történő együttműködés továbbá lehetőséget teremt arra, hogy egy, a megújuló energiaforrások hasznosításának népszerűsítésében is együttműködő partneri hálózat jöjjön létre.

A biomassza termelés szempontjából Magyarország kitűnő adottságokkal rendelkezik. Ez egyrészt hazánk kiváló mezőgazdasági adottságainak, másrészt a több évszázados agrártermelési hagyományoknak köszönhető. A projekt hosszú távú célja, hogy más környezetbarát energetikai megoldásokat is népszerűsítsen. További fontos szempont az is, hogy a magyar energiaszektorban megnőjön a megújuló energiaforrások részaránya. Ezzel nemcsak Európai Uniós kötelezettségeinket, de a Kiotói Jegyzőkönyvben foglalt éghajlatvédelmi vállalásainkat is könnyebben teljesíthetjük.

A biomasszára aktívan alapozó, decentralizált energiastruktúra kialakítása nagyban hozzájárulhat országunk jelenleg igen magas, 60% feletti importfüggőségének csökkentéséhez, egyszerre javítva ezzel a külkereskedelmi mérleget és az ellátás biztonságát. A biomassza termelésével, és hasznosításával növekszik a vidék népességmegtartó ereje, hiszen a gazdálkodók számára ez a tevékenység új, tartós bevételi forrás lehet.

Az „Új utak a mezőgazdaságban” program Magyarország két nagy mezőgazdasági potenciállal rendelkező területén, az észak-alföldi és a dél-alföldi régióban kívánja megismertetni a biomassza energetikai célú termesztésében és hasznosításában rejlő lehetőségeket. A hatékony információ átadás érdekében 2005. év elején az érintett régiókhoz tartozó megyékben fórumok megrendezésére kerül sor, melyeken hazai szakértők a téma műszaki, gazdasági, környezeti és jogi vonatkozásairól tartanak előadást az érdekelteknek.

A program partnerei: E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Nyíregyháza; Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Szeged; Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve.

Csemete

A szervezetek honlapjai:
www.e-misszio.hu
www.nimfea.hu
www.csemete.com
www.energiaklub.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1503 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x