Először fényképezték le közvetlenül a DNS-molekulát
Címlap / Kütyü és tudomány / Először fényképezték le közvetlenül a DNS-molekulát

Először fényképezték le közvetlenül a DNS-molekulát

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Ötvenkilenc évvel azután, hogy James Watson és Francis Crick kikövetkeztette a DNS-molekula kettősspirál-szerkezetét, olasz kutatóknak sikerült elkészíteniük az első közvetlen fotót az életet kódoló csavart létráról. 

Enzo Di Fabrizio, a catanzarói Magna Graecia Egyetem fizika professzora elektronmikroszkóp segítségével rögzítette a molekula képét, amelyről a NanoLetters című szakfolyóiratban közzétett tanulmányában számolt be.
 
Korábban a tudósok csak közvetett módon figyelhették meg a DNS szerkezetét. A kettős hélix felfedezésekor a röntgensugaras krisztallográfiának nevezett technikát alkalmazták, amelyben az anyag valós szerkezetét arra alapozva rekonstruálják, hogy a röntgensugarak az anyagot alkotó atomokkal való ütközés után miként térülnek el vagy verődnek vissza.
 
 
Di Fabrizio azonban kutatócsoportjával arra készített tervet, hogy miként lehet rejtőzködéséből előcsalogatni a DNS-molekulát. Különlegesen víztaszító szilíciumoszlopokból megépítettek egy nanoméretű "terepasztalt". Amikor DNS-szálakat tartalmazó oldatot juttattak a terepasztalra, a víz gyorsan elpárolgott, és visszamaradtak a csupasz DNS-darabkák, amelyek aprócska kifeszített kötélként nyújtóztak a nanooszlopok között.
 
A szilíciumágyat ezután elektronnyalábokkal világították meg, így készítettek felvételeket a DNS-szálakról. A képek valójában a kettősspirál egyik szálát ábrázolják, mert a megvilágításhoz használt elektronnyaláb energiája elegendő ahhoz, hogy a kettős hélixet szétválassza.
 
Di Fabrizio innovációja lehetővé teszi a kutatóknak, hogy élethűen figyelhessék meg a kölcsönhatásokat a DNS-molekula és az élet más, nélkülözhetetlen alkotóelemei, például az RNS között - írta a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1580 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x