Saját vérből állítottak elő őssejteket
Címlap / Kütyü és tudomány / Saját vérből állítottak elő őssejteket

Saját vérből állítottak elő őssejteket

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A páciens saját vérének felhasználásával állítottak elő brit kutatók személyre szabott őssejteket. 

A módszerrel a jövőben egy sor betegséget kezelhetnek. Az eljárást kidolgozó Cambridge-i Egyetem kutatói szerint eljárásuk az egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb őssejtforrás lehet. A Stem Cells: Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a módszerrel előállított őssejteket erek építésére használták fel.
 
Az őssejtterápia az orvosi kutatások egyik legreménytelibb területe, mert ezeket a differenciálatlan sejteket a testet felépítő szinte bármely más sejttípussá át lehet alakítani, így potenciálisan bármit kijavíthatnak vele a szervezet elromlott "alkatrészei" közül az agytól a szívig és a szemtől a csontokig.
 
Korábbi kutatásokban megmutatták, hogy felnőtt bőrsejtekből kiindulva elő lehet állítani őssejteket, amelyeket a test sajátjaként ismer fel, és nem lök ki.
 
Mostani munkájukban a cambridge-i kutatók olyan sejteket kerestek a vérben, amelyek feladata eredendően az, hogy az érfalak sérüléseit kijavítsák, majd ezekből hoztak létre őssejteket.
 
Amer Rana kutatásvezető szerint ez a módszer jobb, mintha a bőrből vennének mintát. Úgy véli, hogy praktikus és hatékony módszert sikerült kifejleszteniük az őssejtek előállítására a vérben található sejtekből.
 
A szövetbiopszia nem kívánatos beavatkozás - különösen gyerekeknél és időseknél -, míg a vérvétel rutinszerű minden páciensnél - idézte a kutatót a BBC hírszolgálata.
 
Rana szerint az így előállított őssejtek egyúttal biztonságosabbak is, mint a bőrből készült őssejtek, ugyanis nagyon stabilnak bizonyultak a tesztek során.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1617 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x