Megtalálták az ókori római költők pártfogójának villáját...
Címlap / Kütyü és tudomány / Megtalálták az ókori római költők pártfogójának villáját

Megtalálták az ókori római költők pártfogójának villáját

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Megtalálták Marcus Valerius Messala Corvinusnak, a nagy ókori római költők mecénásának a villáját a Rómával szomszédos Ciampino területén folytatott ásatáson, azokkal a szobrokkal, amelyek Ovidiust is megihlették. 

Rendkívüli, minden régész életében csak egyszer előforduló leletről beszélt az ásatást vezető Aurelia Lupi a La Repubblica című napilap keddi számában.  
 
A villa maradványait tavaly júniusban fedezték fel az eddig leginkább a fapados repülőteréről ismert Ciampino egyik birtokán. Azóta a villához tartozó fürdőt ásták ki. Több mozaikos padlózat és egy medence is felszínre került. 
 
 
Azt, hogy Messala villájáról van szó, a vízvezeték csövein talált pecsét bizonyítja a tulajdonos nevével. Messalára utal a medencében majdnem épségben megtalált szoborcsoport is, amely Niobét és gyermekeit ábrázolja. A régészek biztosak benne, hogy arról az alkotásról van szó, melyről  Ovidius a mitológiai költeményében, az Átváltozásokban (Metamorphoses) írt. 
 
A szobrokat a villát a 2. században elpusztító földrengés mentette meg, mivel a földmozgás miatt a medencébe estek, és itt a rájuk rakódott földréteg megvédte őket. 
 
 
A Kr.e. 64 és a Kr.u. 9 között élt Messala államférfiként és mecénásként is ismert. Kr.e. 42-ben a filippi, 31-ben az actiumi csatában volt hadvezér. 
 
Kora költői közül Tibullus és Ovidius pártfogója volt éppúgy, mint - vele csaknem egy időben - Maecenas Horatiusnak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1650 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x