Tudósok "kikapcsolták" a hidegérzékelő idegsejteket egerek...
Címlap / Kütyü és tudomány / Tudósok "kikapcsolták" a hidegérzékelő idegsejteket egerek bőrében

Tudósok "kikapcsolták" a hidegérzékelő idegsejteket egerek bőrében

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Sikerült "kikapcsolniuk" amerikai tudósoknak az egerek bőrében található hidegérzékelő idegsejteket, aminek eredményeként az állatok közömbössé váltak a hideggel szemben. 

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) idegbiológus professzora, David MecKenny már korábban felfedezte, hogy kapcsolat áll fenn a hidegérzet és a TRPM8 jelű fehérje között, amely a bőrben lévő, impulzust gerjesztő neuronokban a hideg érzékelésére szolgál. Munkatársaival elkülönítette, majd eltávolította a szóban forgó fehérjét megjelenítő idegsejteket, hogy ezeknek a neuronoknak a vizsgálatára összpontosítsanak.
 
A Journal of Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egerek két csoportjával végeztek kísérleteket. Az egyik csapat tagjai nem rendelkeztek TRPM8-at tartalmazó neuronokkal, a kontrollállatok viszont igen. Különböző - 0 és 50 Celsius-fok közötti - hőmérsékleti viszonyoknak tették ki a rágcsálókat úgy, hogy azok szabadon mozoghattak a változó hőmérsékletű kísérleti felületen. Kiderült, hogy azok az egerek, amelyek idegsejtjeiből eltávolították a TRPM8-fehérjét, nem érzékelték a hideget, ellenben reagáltak a melegre. A kontrollcsoport tagjai elkerülték mind a hideg, mind a meleg részeket, és zömmel arra a területre húzódtak, ahol hozzávetőleg 30 Celsius-fokos volt a felszín. 
 
A TRPM8 nélküli állatok csak a túl forró részre nem merészkedtek, a hideg nem zavarta őket, akkor sem, ha annak rendes körülmények között fájdalommal kellett volna járnia, vagy akár veszélyt is jelenthetett volna számukra.
 
Egyéb különbséget a tudósok nem tapasztaltak a rágcsálók között. Mindkét csoport tagjai ugyanúgy reagálták az érintésre, nem változott mozgáskoordinációs és egyensúlyozó képességük sem, és továbbra is hasonló erővel tudtak kapaszkodni - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2002 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x