Áttörés a férfi meddőségi vizsgálatokban
Címlap / Kütyü és tudomány / Áttörés a férfi meddőségi vizsgálatokban

Áttörés a férfi meddőségi vizsgálatokban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Dr. Szabó Ferenc andrológus és orvosi - munkatársi teamje olyan új eljárással végzi a férfiak meddőségének vizsgálatát, amely áttörés a babára vágyó párok számára. 

A szakértők szerint a meddőségért 40 százalékban a nők, 40 százalékban a férfiak a felelősek, a maradék 20 százalékon pedig éppen így, egyformán osztoznak. Vagyis legalább annyira indokolt a férfiak alapos kivizsgálása egy meddő pár esetén, mint amennyire a nőké. De az eddig hangsúlyozott vizsgálatok inkább a nőkre fókuszáltak. Az eljárás lényege, hogy a párok ne fussanak felesleges köröket a próbálkozásokkal. Egyértelmű legyen, hogy milyen mesterséges megtermékenyítést érdemes használni - elégséges lehet-e például az inszemináció egy terhességhez, vagy mindenképpen szükséges a lombik eljárás. Az idő itt annál is lényegesebb, mivel a mesterséges megtermékenyítésre váró párok jelentős része a babavárás szempontjából idősebb korosztályt érinti leginkább  a mama 40 éves kor körül, vagy esetleg akár 45 fölött van már). Egyáltalán nem mindegy, hogy hány próbálkozásra van szükség a kívánt terhességhez.


A szakmai hátteret tekintve, a különbség, az eddigi, hagyományos "férfi spermium számláló" mikroszkópos vizsgálat és a jelenlegi, a spermiumba "belelátó" DNS-szintű vizsgálat között az, hogy kiderült, mi lehet az eddig ismerteken kívül még az oka annak, hogy egy sikeresnek indult lombik eljárás vetéléssel ér véget. Néhány éve vált világossá a kutatók számára is, hogy egy sikeres, lombikban fogant terhességhez nem feltétlenül elég azt kiszűrni a mikroszkóp alatt, hogy megfelelően mozgékonyak-e a spermiumok, hanem azt is meg kell vizsgálni, egészséges-e a DNS-lánc. Ezzel a teszttel, az úgynevezett haló spermDNS vizsgálattal, kémiai úton bontják szét a DNS láncot, így válik láthatóvá, hány egészséges és hány sérült spermium van a mintában.

A DNS-lánc károsodásában szerepet játszik az életmód, a dohányzás vagy a túlzott italfogyasztás, egy a szervezetet megviselő lázas állapot, illetve természetesen a genetika is. Legfrissebb klinikai adatok szerint, ha a spermiumok több mint 30 százaléka fragmentált (töredezett), a fogamzóképesség esélye jelentősen csökken. A töredezett DNS-ű spermium legtöbb esetben nem képes megtermékenyíteni a petesejtet, illetve ha in vitro fertilizációs eljárás (lombik) során termékenyítik meg a petesejtet és fejlődésnek indul az embrió, akkor megállhat a fejlődésben, nem osztódik tovább, vagy nem ágyazódik be, emellett a klinikai adatok alapján a korai vetélés kockázata is jelentősen megnő. Az Európában is csak néhány éve létező vizsgálati módszert, az úgynevezett Halosperm tesztet 2007-ben fejlesztette ki egy spanyol kutatócsoport. Ez a diagnosztikus eljárás, mint eszköz, sokkal megbízhatóbbnak és előremutatóbbnak tűnik a korábbi, konvencionális paraméterekhez képest.


Kép: jscreationzs - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2207 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x