A technológiai vívmányok 4-ből 3 embert közelebb hoztak...
Címlap / Kütyü és tudomány / A technológiai vívmányok 4-ből 3 embert közelebb hoztak családjukhoz

A technológiai vívmányok 4-ből 3 embert közelebb hoztak családjukhoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A kutatás, ami arra derít fényt, hogy a különböző elektronikai eszközök használatával mennyi időt töltünk és hogy ez mennyiben befolyásolja a társas kapcsolatainkat. 

Az emberek technológiához való hozzáállása és használata folyamatosan változik, ezt szem előtt tartva készítette el a Samsung Magyarországon is a Techonomic Index elnevezésű reprezentatív felmérését. A kutatás nemcsak arra derített fényt, hogy a különböző elektronikai eszközök használatával mennyi időt töltünk, de arra is, hogy ez mennyiben befolyásolja a társas kapcsolatainkat:
  • Munkaidőn kívül a válaszadók átlagosan 10-11 órát használják a különböző háztartási és szórakoztató elektronikai készülékeket.
  • Egy átlagos háztartásban 15 elektronikai készülék található. Amelyekre átlagosan 55 194 forintot költöttek az elmúlt negyedévben a válaszadók.
  • A megkérdezettek csaknem kétharmada (66%) úgy gondolja, hogy a technológiai újdonságok (úgy mint a mobiltelefon, közösségi média, e-mail stb.) közelebb hozta őket családjukhoz.
  • A válaszadók több mint fele szerint a mobil technológiának (pl. mobiltelefon, táblagép stb.) köszönhetően sokkal többet beszél a közvetlen családjával, és ezáltal jobban meg is értik egymást.



„A technológia ma már szerves részét képezi mindennapi életünknek, igényeink folyamatos változásával pedig készülékeink is lépést tartanak. Az Európai Életmód Kutató Laboratóriumban az új termékek fejlesztésénél odafigyelünk az emberek jövőbeni szükségleteire és értékrendjükre is” - mondta el Büttl Krisztián, a Samsung Electronics Magyar Zrt. vállalati marketing és marketing-kommunikációs vezetője. Majd hozzátette, hogy „az emberek számára nincs fontosabb a társas kapcsolatoknál, a technológia pedig segít áthidalni a modern élet által támasztott fizikai akadályokat is. A Samsung célja, hogy olyan innovatív megoldásokkal álljon elő, amelyek lehetőséget teremtenek az emberek számára, hogy több időt tölthessenek egymással, még akkor is, ha éppen távol vannak egymástól.” 




Közel vagy távol - a családi kötelékek ugyanolyan erősek maradhatnak

„A hazai trendek követik a nyugat-európai országokban tapasztaltakat. Az eredmények alapján pedig egyértelműen kijelenthetjük, hogy a család és a családi kapcsolatok még mindig első helyen szerepelnek a magyar emberek életében” - mondta el Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének szociológusa. A megkérdezett felnőttek több mint fele legalább napi szinten tartja a kapcsolatot a szüleivel, a testvérek esetén ez már két-három naponta tapasztalható, míg a nagyszülőkkel már csak hetente beszélnek.

A családi kapcsolatok továbbra is szorosnak nevezhetőek, még annak ellenére is, hogy a válaszadók közel kétharmada (64%) nem él ugyanabban a városban, községben, mint a többi családtag. A családi kapcsolatok tekintetében eltérés figyelhető meg a különböző európai nemzetiségek között: az olaszok és a spanyolok sokkal jobban kötődnek szüleikhez, egyharmaduk (38% és 36%) ugyanis naponta többször is beszél velük. Ugyanez itthon csak a magyarok 31%-ára jellemző.

A szülők és a társak alakítják a digitális kapcsolattartás formáit
Hammer Ferenc szociológus, aki a mindennapi élet formáit, gyakorlatait kutatja elmondta, hogy nem meglepőek a kutatási eredmények: „Magyarországon a telefonálás a családi élet egyik legfontosabb kommunikációs csatornája, hiszen a partnerek, házastársak között ez a legegyszerűbb kommunikációs forma. Ugyanakkor az egyes kapcsolati formák gyakran más-más kommunikációs formákhoz köthetőek. Míg a telefonálás a partnerek, házastársak között történik a leggyakrabban (Európában ezzel ellentétben a szülőkkel telefonálnak a legtöbbet), SMS-sel már inkább csak a barátokkal kommunikálunk. Sőt elmondható, hogy a barátokkal való kommunikáció a telefon mellett immár jellemző módon e-mailen és a különböző közösségi csatornákon keresztül történik.”




A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a kapcsolatok fenntartásában a közösségi média, vagyis a minél több ember elérése, is egyre inkább felértékelődik. A válaszadók negyede közösségi csatornákon keresztül kommunikál partnerével, házastársával. „Ugyanakkor a közösségi média kapcsolatintegrációs szerepének megítélése gyökeresen más Magyarországon, mint Európában. Elmondható, hogy míg Magyarországon a megkérdezettek túlnyomó része (78%) véli úgy, hogy a közösségi média (azaz Magyarországon a Facebook) révén jobban megérteti magát családtagjaival, ez a részarány Európa-szerte mindössze 28%” - tette hozzá Hammer Ferenc szociológus.

Érdekesség, hogy a technológiát nemcsak kapcsolatteremtés, de sajnos a kapcsolat lezárásában is igénybe veszik az emberek, 14-ből egy (7%) ugyanis SMS-ben szakít partnerével.

Még több megható családi pillanatban osztozhatunk a technológia révén
Miközben a technológiai újdonságokat sokszor a közvetlen kommunikáció megrontójának bélyegzik, addig a Samsung Techonomic Index felmérése éppen az ellenkezőjére világított rá. Annak ellenére, hogy egy átlagos háztartásban 15 elektronikai készülék található, a TV képes összehozni a családot, a válaszadók közel fele ugyanis mindennap közösen tévézik. Ráadásul minden ötödik ember videojátékozik is a gyermekével.

„A kapcsolattartás fontos esete, amikor nem csupán praktikus ügyintézés, hanem a személyes jelenlét helyettesítése történik infokommunikáció révén. Erre jó példa, hogy hazánkban a megkérdezettek több mint fele szokott lefekvéskor a személyes jelenlétet pótló telefonhívással jó éjszakát kívánni szeretteinek (ez az EU-ban 44%), és nálunk a videohívás és Skype is ugyanúgy ezt a célt szolgálja a családi életben” - emlékeztetett Hammer Ferenc szociológus.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5647 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x