Sokan vannak, akik csípik a méheket
Címlap / Kütyü és tudomány / Sokan vannak, akik csípik a méheket

Sokan vannak, akik csípik a méheket

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Már 3800 méhet fogadtak örökbe a Greenpeace hétfőn indított "Csípem a méheket!" kampányában. 

A Greenpeace hétfőn indított „Csípem a méheket!” kampányának keretében már közel 4000 méhecskét fogadtak örökbe a www.csipemameheket.hu oldalon. Egy méhecske örökbefogadása 250 forint. A támogatások segítségével a környezetvédelmi szervezet 100 darab méhmenedéket helyez ki szerte az országban, és folytatja a méhgyilkos vegyszerek betiltásáért való küzdelmet. „Nagyon örülök annak, hogy egyre többen ismerik fel a méhek munkájának jelentőségét, és segítik a mi munkánkat is a beporzók megmentése érdekében” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Itt a barackszezon. Bevásárlás közben azonban ritkán gondolunk arra, hogy ezt a gyümölcsöt is méheknek köszönhetjük. Az őszibarackot, a meggyet, a cseresznyét, a mandulát, az almát és a szilvafát mind a méhek teszik termővé. A zöldségekről nem is beszélve! Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a beporzó rovarok munkájától, és csak az európai mezőgazdaságban munkájuk értéke 22 milliárd euróra tehető.

A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak az egész világon. A klímaváltozás, a monokultúrás gazdálkodás és a méhgyilkos vegyszerek alkalmazása mind veszélyt jelentenek a méhekre.

A Greenpeace kutatói eddig hét olyan általánosan elterjedt vegyszert azonosítottak, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. Egy év alatt a nemzetközi környezetvédelmi szervezet elérte, hogy a hét legveszélyesebb vegyszerből négynek a használatát már korlátozta az Európai Bizottság.

„Számos olyan tényező játszik szerepet a méhek eltűnésében, amelyet nehéz rövid úton megváltoztatni vagy befolyásolni. Ilyenek például a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárás, vagy a monokultúrás gazdálkodás. A beporzó rovarokra káros növényvédő szerek használatát azonban megszüntethetjük. A Greenpeace célja, hogy a méhekre leginkább káros vegyszereket teljesen betiltsák, különösen, hogy a rovarok folyamatos mérgezése – a legújabb kutatások szerint – a madarak puszulásához is vezet [1]” – tette hozzá Simon Gergely.

Mindenki saját környezetében is tehet valamit a méhekért:
  1. A kiskerttulajdonosok például ültethetnek sokféle, más-más időben virágzó növényt, ahonnan a méhek folyamatosan táplálkozhatnak. Érdemes magról nevelni a virágokat, hiszen sajnos a nagyáruházakban kapható, kiültetendő növények szinte mindig tartalmaznak méhgyilkos vegyszereket. [2]
  2. A városi zöldterületeken, gazdaságokban és a kiskertekben is érdemes kitenni méhmenedékeket. Ezek természetes anyagokból készített egyszerű építmények, mely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok számára kínálnak megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget.
  3. Fontos hogy megóvjuk a tiszta, vegyszermentes természeti környezet, például a nemzeti parkokat és más védett területeket, mert ezek fontos bázisok a beporzó rovarok számára.
  4. Vásárláskor nem csak a méhek miatt, hanem saját egészségünkért is válasszuk inkább az ökogazdálkodásból származó élelmiszereket.
  5. A kertünkben szintetikus rovarölő, szúnyogirtó szerek helyett használjunk természetes riasztókat.

Aki szeretne csatlakozni a Greenpeace méhmentő kampányához, az a www.csipemameheket.hu oldalon megteheti.

További érdekes adatok és ábrák:
http://www.csipemameheket.hu/kerdesek-es-valaszok
http://www.greenpeace.hu/kv-a-mehmenedekekrol/




kép forrása

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4328 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x