Szeretnénk spórolni a fűtésen
Címlap / Kütyü és tudomány / Szeretnénk spórolni a fűtésen

Szeretnénk spórolni a fűtésen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A gázfűtés ára olyannyira megemelkedett az elmúlt időszakban, hogy nagyon sok háznál egyszerűen leváltják hagyományos - nagyon sok munkával járó - fatüzeléssel, de legalább is szinte mindenki igyekszik valamilyen trükkel csökkenteni a gázszámlát- írja a ventil-team.hu.  

Ár-érték arány, spórolás
Vannak, akik szigetelik az ablakok hézagait, mások homlokzatot hőszigetelnek vagy nyílászárókat cserélnek, esetleg kiegészítő vaskandallót működtetnek. Igazán jó eredmény akkor érhető el, ha több dologgal együtt, de a probléma gyökerét is kezeljük. A kiegészítő szigetelési eljárások mellett - a legjobb ár érték arány elérése érdekében - a fűtési rendszer korszerűsítésére, ezen belül is a régi gázkazán cseréjére is szükség van!

Cserénél már kondenzációs készüléket érdemes választani
Egy kazáncsere a járulékos költségek miatt mindig sokb a kerül, azonban hosszú távon sokszorosan megtérülő beruházás lehet. Ha szeretnénk jelentősen megtakarítani a fűtésszámlán, ennek az egyik legjobb módja, ha leváltjuk a hagyományos kazánt, és haladva a korral beruházunk egy kondenzációs kazánra.

Kondenzáció elve, működés
Mi is a kondenzációs kazán? Működési elve meglepően egyszerű, bárki megértheti, hogyan spórolhatunk havonta akár ezreket is a segítségével. A kondenzációs kazán lényege, hogy a távozó és egyben forró füstgáz még tartalmaz jelentős mennyiségű hőenergiát. Ezt az energiát az égéstermékben lévő pára lecsapatásával ki lehet nyerni és egy hőcserélőn keresztül a benne lévő hőt a fűtési rendszer képes hasznosítani. Ezáltal az égéstermék hőmérséklete 50 Celsius fok alá csökkenthető! Egyszerűbben, forró füstgázok helyett csak langyos égéstermék távozik a kéményen, mert még az ebben lévő hőt is haszn osítja. A kondenzációs kazánnak tehát jobb a hatásfoka, nem kell annyi gázt elégetnie ahhoz, hogy ugyanannyi meleget termeljen.

Hogyan alakult ki a kondenzációs kazán?
A kondenzációs kazánok ötlete akkor fogalmazódott meg a fejlesztőkben, amikor még a régi kazánok esetében a kondenzációt nem kívánatos jelenségként tartották számon. Az összes fűtő berendezést úgy tervezték meg, hogy ne jöjjön létre káros páralecsapódás a készüléken belül és a kéményben, tehát a füstgázok magas hőmérsékletűek legyenek. Ennek köszönhetően azonban a kéményen kiáramló füstgáz veszteség kiemelkedően magas volt, amit a kondenzációs kazánok kiküszöbölnek, az itt keletkező hulladék hőt nagyrészt újrahasznosítják. A kondenzációs kazánok már 1985 óta jelen vannak a piacon, azonban a technológia folyamatos fejlődése okán a mai modellek már sokkal tartósabbak, jobban szabályozhatók. A korszerű kon denzációs kazán modellek többet tudnak megtakarítani a hagyományos hőtermelő berendezésekhez képest, mint a korabeli darabok, működésük csendesebb, jobban szabályozott.

A megtakarítás mértéke
A fent leírt technológiának köszönhetően - a lakás belsejének szétverése nélkül, az eredeti radiátorok megtartása mellett - működtetési módtól függően akár 20-25 % megtakarítást érhetünk el a hagyományos kazánokhoz képest, ami egy fűtési szezonban a lakás méreteitől és a család igényeitől függően akár egy havi fűtésszámla megspórolását is jelentheti. Az új típusú korszerű kazán előnye, hogy sokkal kevesebb gáz elégetésére van szüksége ugyanannak a hőmérsékletnek az előállításához, ezért kevesebb a káros anyag kibocsátás is. Óvhatjuk vele környezetünket is, mert a kutatások szerint egy kondenzációs kazán átlagosan 40-50 százalékkal kisebb mértékben szennyezi a levegőt min t hagyományos társai.

Használati melegvíz előállítás
A kondenzációs kazánok kombi üzemmódban tudnak önállóan is melegvizet adni, de csatlakoztathatók indirekt tároló tartállyal és napkollektorokkal is. Az átfolyós rendszerű melegvíz ellátásnál sokkal gazdaságosabb és a vízelvétel mennyiségét tekintve sokkal komfortosabb az indirekt tároló használata. Sok melegvíz olcsóbban, hamar... Egy ilyen tartály ellátható két beépített hőcserélővel is, ami lehetővé teszi, hogy napkollektorból származó hőenergiát is használjunk a melegvíz előállítás során, még jobban kímélve pénztárcánkat. A hazai tapasztalatok szerint amennyiben hőtechnikai korszerűsítés történt egy átlagos családi házban, a beavatkozásokat külön összehasonlítva a kondenzációs kazánra való átállásnál tapasztalták a szakemberek a legnagyobb megtakarítást.

Biztonság, szén-monoxid
Amennyiben a kondenzációs kazánok további előnyeit keressük, feltétlenül szóba kell hozni a biztonságot is, hiszen zárt égésterű készülékekről beszélünk. Az égéstér nincs összeköttetésben az épület belső légterével, a füstgázok elvezetését és az égéshez szükséges friss levegő biztosítását a kondenzációs technológiájú kazán speciális dupla falú kémény segítségével oldja meg. A gáz elégetéséhez szükséges oxigén nem a belső, hanem a külső térből kerül elszívásra. Ezzel kivédhetjük, nullára csökkenthetjük a szénmonoxid-mérgezés lehetőségét, ami a téli szezon egyik csendes gyilkosává lépett elő az utóbbi években.

Külső hőmérséklet érzékelős termosztát
A kondenzációs technika előnye - maga a megtakarítás - külső hőmérséklet érzékelős vezérlés esetén érvényesül igazán. Mindenképpen érdemes ezt a kiegészítőt alkalmazni, mert segítségével a kondenzáció jelensége a összes fűtéssel töltött üzemóra jelentős idejére kitolható. Vannak ugyanis olyan üzemállapotok, amikor a kazán nagy teljesítményen üzemel és működése során a kondenzáció már nem tud létrejönni. Ekkor a kazán egy hagyományos - jó hatásfokú - készülék módján működik. Az a cél, hogy minél nagyobb arányú legyen a fűtési időszakban az olyan működés, amikor a kondenzáció jelensége létrejön és nagyon takarékos a kazán. Külső hőmérséklet érzékelős vezérlés elébe megy a lehűlésnek. A lakásban lévő radiátorok legtöbbször csak langyosak lesznek, de a belső hőmérséklet a kívánt értéken áll majd minimális ingadozással és nagyon takarékos lesz a fűtés működése...

Forrás: Ventil-team.hu


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4522 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x