A TBC világnapja
Címlap / Kütyü és tudomány / A TBC világnapja

A TBC világnapja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

A WHO 1982-ben a TBC világnapjává nyilvánította március 24-ét, hiszen Robert Koch 1982-ben ezen a napon fedezte fel a tuberkulózis baktériumát. A világon évente mintegy kétmillióan halnak meg ebben a rég legyőzöttnek hitt betegségben, és hozzávetőlegesen kétmilliárd ember hordozza magában a TBC kórokozóját.  

A WHO 1982-ben a TBC világnapjává nyilvánította március 24-ét, hiszen Robert Koch 1982-ben ezen a napon fedezte fel a tuberkulózis baktériumát.

A világon évente mintegy kétmillióan halnak meg ebben a rég legyőzöttnek hitt betegségben, és hozzávetőlegesen kétmilliárd ember hordozza magában a TBC kórokozóját. Szerencsére a megfertőződés után nem mindenkiben fejlődik ki a betegség, azonban ha a betegség tünetei jelentkeznek, és nem kezelik, halálos is lehet. A kezelt beteg 1-2 hónap múlva már nem terjeszti a betegséget.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a többszörösen gyógyszer-rezisztens tuberkulózis (MDR-TB) még a 21. században is az egyik legsúlyosabb nemzetközi közegészségügyi veszély, mely ma is rohamosan terjed. Éppen ezért a WHO célul tűzte ki, hogy 2010-ig rendszeres szűréssel a TBC-ben elhunytak számát világszerte a felére csökkenti.

Az Eli Lilly and Company 2003-ban, a többszörösen gyógyszer-rezisztens tuberkulózis megfékezése érdekében indított világméretű programja – a 2004-ben elért sikerek után – 2005-ben kibővült formában tovább folytatódik. Az elmúlt évben újabb nemzetközi szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez, így a cég az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az USA Egészségügyi Minisztériuma után a World Medical Association-nel, a Nemzetközi Vöröskereszttel, és a Vörös Félholddal is együttműködési megállapodást kötött.

Az együttműködés célja, hogy a Lilly két saját gyártmányú antibiotikumát, melyek az MDR-TB kezelésében is elismerten hatékony megoldást nyújtanak, minél szélesebb körben elérhetővé tegyék, és szorgalmazzák helyes felhasználásukat.

A Lilly továbbra is a költségek töredékéért biztosítja a két megfelelő gyógyszert a WHO által jóváhagyott MDR-TB „DOTS-Plus” programok számára világszerte. Az árkedvezmény értéke megközelítőleg 25 millió dollárt tesz ki.

A program során – kapacitásának növelése érdekében – a Lilly leszerződött egy magyarországi humánszérum-termelő céggel is.

Továbbá, terveik szerint, minden év októberében megrendezik az MDR-TB csúcstalálkozót, ami kiváló alkalom arra, hogy a program résztvevői megbeszéljék, hogy a jövőben milyen tevékenységekkel és együttműködésekkel segíthetnek a világszerte egyre súlyosabbá váló tuberkulózis-problémán.
VM.komm
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1429 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x