Szeptemberben újra Colgate szájápolási hónap
Címlap / Kütyü és tudomány / Szeptemberben újra Colgate szájápolási hónap

Szeptemberben újra Colgate szájápolási hónap

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-26

Közel 1 000 magyar fogorvos közreműködésével az idén szeptemberben is megrendezik a Colgate Szájápolási Hónapot.  

Közel 1 000 magyar fogorvos közreműködésével az idén szeptemberben is megrendezik a Colgate Szájápolási Hónapot. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, Magyar Fogorvosok Egyesületének és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának támogatásával hetedik éve megrendezésre kerülő felnőtt prevenciós program az ország 200 településének 332 kijelölt fogorvosi rendelőjének közreműködésével zajlik. Az egy hónapos kampány a fogmegtartó kezelések és a rendszeres fogászati szűrővizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. Az 1999 óta megrendezett Colgate Szájápolási Hónap keretében eddig több mint 330 ezren vettek részt.

A program célja ismételten felhívni a lakosság figyelmét a szájhigiéné fontosságára, illetve arra, hogy a fogak épsége az általános egészség igen fontos része.

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján 2003-2004-ben végzett kutatás szerint hazánkban az ép fogazatúak száma 1 % alatt van, vagyis csaknem mindenki szenved valamilyen fogászati vagy szájüregi megbetegedésben. Az átlag magyarnak 10 foga hiányzik, csaknem 3 foga tömött és 1,3 foga szuvas. A lakosság 15 százaléka 5 éven belül nem járt fogorvosnál, az 5 évesek alig 30 százalékának hibátlan a fogsora, a 12 évesek 12 százaléka – saját bevallása szerint – soha nem mos fogat. A kutatás szerint az emberek 70 százaléka csak panasz esetén keresi fel a fogorvost és ez adat 20 év alatt nem változott.

Hazánkban az alacsony fogkefe- és fogkefe használat is a rossz szájápolási szokásokat tükrözi. Tavaly egy fő átlagosan csupán 3 tubus fogkrémet és 1 fogkefét használt szemben a magyar fogorvosok által javasolt minimum 6-8 tubussal és 3-4 fogkefével. Ezekkel a szájápolási adatokkal hazánk az EU-s átlag alig egynegyedét éri el.

Rendszeres fogászati szűréssel megelőzhetők illetve gyógyíthatók lennének a szájüregi betegségek is. Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében első helyen áll Európában. Évente közel kétezer ember hal meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt, az esetek túlnyomó részében férfiak.

A Colgate Szájápolási Hónap során újra igénybe vehető a Colgate infovonal: 06-40-200-260, amely az otthonunkhoz legközelebb eső, a programban résztvevő rendelők címéről és telefonszámáról ad tájékoztatást 2005. szeptember 1-30. között, hétköznapokon 9 és 17 óra között. Ugyanezen a számon az érdeklődők szájápolással kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak. A szűrővizsgálatra jelentkező páciensek a Szájápolási Hónapban részt vevő több mint 250 rendelőben ingyenes fogkrémmintát is kapnak ajándékba.

Idén a Szájápolási Hónap első eseményeként a Colgate szerkesztőségek számára szervezett Fog-Sor Döntőt, mellyel az volt a célja, hogy a média képviselőt is bevonjuk a prevenciós programba. A szerkesztőségi versenyen az RTL Klub, az MTV, a Meglepetés és a Topmodell szerkesztősége vett részt.

A www.colgate.hu oldal már a nyári hónapokban elindult. A honlapon az érdeklődők nyomon követhetik a Szájápolási Hónap eseményeit, híreit, kicsik és nagyok is tanácsokat kérhetnek és kapnak szájápolási témákban. A weboldalon megtalálható a Szájápolási Hónapban részt vevő rendelők listája, de emellett sok érdekességgel, szórakoztató témákkal és játékokkal is találkozhatnak az oldalra látogatók.

A rendezők idén is számos érdekes programmal jelentkeznek majd, hogy ezekkel is ösztönözzék a lakosságot a szűrővizsgálatokon való megjelenésre. 2005. szeptember 12-én folytatódik a Colgate Egészséges Mosoly Klub, mely ismert közszereplők valamint egészséges fogazatú emberek részvételével a fogászati prevenció népszerűsítését tűzte ki fő célul. Idén a klub keretében a Colgate felavatja a Colgate Mosoly Falat, ahol olyan híres emberek mosolyát örökítik meg, akik a fogaikra is büszkék lehetnek, mint például Cseh László, Tóth Vera vagy Geszler Dorottya.

Szeptember hónapban Fogsor Doktor, a gyerekek kedvelt Colgate nyuszija is elindul országos turnéjára szakemberek kíséretében, hogy játékos program keretében több száz általános iskolást ismertessen meg a rendszeres szájápolás fontosságával és lásson el gyakorlati tanácsokkal.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 912 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x