Ne feledkezzünk meg róluk!
Címlap / Kütyü és tudomány / Ne feledkezzünk meg róluk!

Ne feledkezzünk meg róluk!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Szeptember 21-én - immár negyedik alkalommal - Alzheimer Világnap. A Világnap keretében szeptember 19-én az ország 44 Tesco áruházában pszichiáter és neurológus szakorvosok tartanak felvilágosítást az Alzheimer-kórról,  

Ne feledkezzünk meg róluk!- Alzheimer Világnap a Tesco áruházakban
Budapest, 2005. szeptember 16. – Szeptember 21-én – immár negyedik alkalommal – Alzheimer Világnap. A Világnap keretében szeptember 19-én az ország 44 Tesco áruházában pszichiáter és neurológus szakorvosok tartanak felvilágosítást az Alzheimer-kórról, annak korai tüneteiről, de a betegeknek és hozzátartozóiknak a betegséggel élők életét megkönnyítő gyakorlati tanácsokat is adnak.

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága és a Tesco-Global Áruházak Rt. közös kezdeményezése a szellemi hanyatlásban (demenciában) szenvedő emberek problémáira szeretné felhívni a figyelmet.

A világszerte mintegy 18 millió embert érintő betegség Magyarországon is jelentős probléma, hiszen a 60 év feletti lakosság 12-15 százalékának, mintegy 250-300 ezer embernek mindennapjait nehezíti meg. A demencia legsúlyosabb és a közvélemény számára leginkább ismert formája az Alzheimer kór, amelyet az agyszövet kóros elváltozása okoz. Sajnos az esetek 50-60 százalékában ez a betegség áll a háttérben.

Az Alzheimer-kórra különösen igaz, hogy minél korábbi és pontosabb a felismerés, annál nagyobb az esély a hatékony kezelésre. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az emberek minél szélesebb rendelkezzenek körben pontos ismeretekkel a betegségről, fel tudják ismerni a tüneteket, és tisztában legyenek azzal hová, milyen orvosokhoz fordulhatnak a tünetek észlelésekor. A családnak és a barátoknak meg kell ismerniük azt is, hogy a beteg milyen „törődést” igényel, hogyan tudják a leginkább teljessé tenni az Alzheimer-kórban szenvedők életét.

A szeptember 19-i, immáron negyedik Tesco Alzheimer Világnap eseményeire ellátogatók valamennyi kérdését a betegség kezelésében és a beteggondozásban jártas szakemberek válaszolják meg. Annak érdekében, hogy az érintettek és érdeklődők minél több helyen kérhessenek segítséget, az ország valamennyi Tesco áruházában – összesen 44 hipermarketben – várják a szakértők a kérdéseket. A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága és a Tesco-Global Áruházak Rt. közös Világnapi eseményén a szakemberek a tünetek és a kezelési lehetőségek ismertetésén túl olyan hasznos tanácsokat is adnak, amelyek megkönnyítik az együttműködést a kezelőorvosokkal, felkészítik a betegeket a várható vizsgálatokra. A családtagok megismerhetik azoknak a problémáknak a lehetséges megoldását, amelyeket egy Alzheimer-kórban szenvedővel való együttélés jelent, hasznos ötleteket kaphatnak ezek leküzdéséhez, a problémamentes együttélés feltételeinek megteremtéséhez.

Az Alzheimer Világnap évenkénti megrendezését 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Napjainkra immár 70 ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, melynek legfontosabb feladata, hogy segítséget nyújtson a szellemi hanyatlással, elsősorban az Alzheimer-kórral élőknek és hozzátartozóiknak.

A Tesco számára kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás, ezért számos adományozó akcióval segíti a rászorulók helyzetének javítását. Évek óta szorosan együttműködik olyan nemzetközileg is elismert szervezetekkel, mint a Magyar Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek támogatásával egy olyan problémát karol fel, amely fontossága ellenére meglehetősen kevés segítséget kap Magyarországon. A vállalat bízik abban, hogy a Világnapi rendezvények jelentősen hozzájárulnak majd a betegség pontosabb megismeréséhez, a betegek életkörülményeinek és – a korai felismerésnek köszönhetően – életkilátásainak javításához.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 852 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x