Ismét indul a kullancsszezon!
Címlap / Kütyü és tudomány / Ismét indul a kullancsszezon!

Ismét indul a kullancsszezon!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-10

A kellemes őszi időjárás, a hosszú séták és a természetben való barangolás egyaránt örömet jelent nekünk, embereknek és hű társainknak, a kutyáknak 

A kellemes őszi időjárás, a hosszú séták és a természetben való barangolás egyaránt örömet jelent nekünk, embereknek és hű társainknak, a kutyáknak. A közös kedvtelést közös veszélyek is szegélyezik, a külső élősködők ugyanis valamennyi kétlábú és négylábú életét megkeserítik. Az utóbbi évek éghajlati és egyéb változásainak következtében kullancsok támadására nem csak a bozótos, erdős területeken, hanem gondozott kertekben és belvárosi parkokban is számítani kell. Hazánkban a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek közül a babesiosis és a Lyme borreliosis jelenti a legnagyobb veszélyt a kutyákra. A babesiosis egy egysejtű vérélősködő által okozott betegség, amelyet fertőzött kullancsok terjesztenek vérszívás során. A beteg kutyák először hirtelen levertté, étvágytalanná válnak, a látható nyálkahártyáik sápadtak, esetenként porcelánfehérek lesznek. Gyakran jelentkezik láz is. A következő jellegzetes tünet a kávébarna színű vizelet és a nyálkahártyák is sárgás árnyalatúra színeződhetnek. A betegség végső stádiumában súlyos veseelégtelenség tünetei között pusztul el az eb. Amennyiben a megbetegedett kutya az első tünetek észlelésétől számított 1-2 napon belül nem részesül megfelelő állatorvosi ellátásban, a gyógyulási esélyek erősen romlanak.

A Lyme borreliosis kórokozója egy baktérium, amely a kutyák mellett az emberekre is veszélyes, és a kullancsok terjesztik vérszívás útján. A megbetegedett kutyáról a kórokozó közvetlenül nem terjed az emberre. A legtöbbször elhúzódó tünetekkel járó betegség során láz, több végtagra is kiterjedő sántaság, lesoványodás, idegrendszeri- és bőrtünetek is jelentkezhetnek. A gyógykezelés hosszadalmas, költséges és sok esetben kevés eredménnyel kecsegtet. Az imént felsorolt, kullancsok terjesztette betegségek ellen a legbiztosabb védekezés a megelőzés.

A Frontline készítmények rendszeres, havonkénti alkalmazásával a kullancsok által vérszívás útján átvitt kórokozók terjesztése a legnagyobb biztonsággal megakadályozható. A Frontline spray és spot on a cicákon is megbízhatóan alkalmazható kullancsok ellen, illetve kedvenc kutyáinkat és macskáinkat a bolhák támadása ellen is sikeresen védi. Kérjük, konzultáljanak kedvenceik állatorvosával és tervezzék meg közösen a bolhák és kullancsok elleni védekezés egész éves stratégiáját a Frontline készítményekkel.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 736 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x