Több millió élősködő pete
Címlap / Kütyü és tudomány / Több millió élősködő pete

Több millió élősködő pete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertőződés veszélyének, hiszen a kutyával érintkezve kevésbé ügyelnek a higiéniára 

A kutyák ürüléke milliónyi olyan élősködőt (parazitát) tartalmaz, melyek az emberre is veszélyes fertőzéseket terjesztenek. Az ilyen, állatról emberre terjedő megbetegedések a parazitás zoonózisok közé tartoznak. A 3 hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák majdnem 100%-a fertőzött orsóféreggel. Egy hazai felmérés szerint 3 kezeletlen kutyából legalább 1 ürülékében kimutathatók a féregpeték.

A kutyák emésztőcsatornájában számos féregfaj (főként fonál- és galandféreg) élősködik, melyek petéi, lárvái több ezres számban juthatnak ki a környezetbe az állatok bélsárürítése során.


Leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertőződés veszélyének, hiszen a kutyával érintkezve kevésbé ügyelnek a higiéniára. Az 1-6 éves korú gyermekek 10-30%-ánál tapasztalható a föld-, homok-(játszótéri homokozók!!), fűevés.

A kutyák különféle férgei elleni kezelésre vannak megfelelő ható-anyagokat tartalmazó állatgyógyszerek, amelyek rendszeres alkalmazásával nemcsak a kutyák fertőzöttségét csökkenthetjük, hanem az ember fertőződését is
megelőzhetjük.

A hangsúly az állatok rendszeres kezelésén van!
Hazánkban is kaphatók megbízható, széles hatásspektrumú (többféle féregfaj elleni) készítmények, elsősorban tablettás formában az állatok kezelésére. Van köztük ízesített, amelyet a kutyák önmaguktól elfogyasztanak. Az ember a keserű ízű tablettát is legyömöszöli a torkán, de ez az állatnál igen heves ellenállást vált ki. A sok éves kísérletezés alatt kifejlesztett készítmények esetleg drágábbak, de megbízhatóbb hatékonyságúak, és a velük való kezelés is kényelmesebb.

Dr. Fok Éva
állatorvos, tudományos főmunkatárs

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1392 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x