Kullancsfertőzés
Címlap / Kütyü és tudomány / Kullancsfertőzés

Kullancsfertőzés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A KE veszélyeire felhívó ismeretterjesztő kampányok tanulságai alapján az európai szakértői testület 10 pontos akciótervet dolgozott ki,  

Az elmúlt 30 évben a KE előfordulása Európában mintegy 400%-kal nőtt. A veszély életre hívott egy pán-európai szakértői testülete (ISW-TBE), amely az európai egészségügyminiszterek részére részletes akciótervet nyújtott be. Az akcióterv megvalósításának első lépéseként az európai betegek problémájának teljes vertikumával foglalkozó speciális honlapot hoztak létre tick-victims.info címen.

Nyugat-Európában a 2004-es évhez képes 2005-ben (Németországban az esetszám 156%-kal, Svájcban 149%-kal, Csehországban 127%-kal) nőtt a laboratóriumi módszerekkel is igazolt KE esetek száma.


A betegség gyors terjedéséért egyrészt környezeti hatások, másrészt a mobilitás, azaz a turizmus mértékének radikális növekedése is hozzájárul. A turizmus intenzitásának fokozódásával olyan országokban is megjelent e betegség, ahol korábban egyáltalán nem volt jelen (Franciaország, Anglia). Azokban az országokban, ahol a KE veszélyeire több évtizede felfigyeltek már, számos megoldást dolgoztak ki a betegség visszaszorítására. Az oltási kampányok széles körben történő elterjesztését (Ausztriában a lakosság 85% oltott) nagyban segítették az önsegítő beteg-egyesületek megalakulása és munkája (hasonlóan az AA, vagy a cukorbetegek tömörülése, stb) “Tick Victims Self-help Group”.

A KE veszélyeire felhívó ismeretterjesztő kampányok tanulságai alapján az európai szakértői testület 10 pontos akciótervet dolgozott ki, elsősorban a fertőzött területen élő lakosság körében lefolytatott megelőzés és az utazók védelmének érdekében.

A www.tick-victims.info honlap az első olyan európai kezdeményezés, amelyen a betegek és orvosok anyanyelvükön oszthatják meg tapasztalataikat egymással, a honlap ugyanis egyszerre 16 európai nyelven érhető el.

Hazánkban az állatorvos kollégáknak köszönhetően az elmúlt két hónapban az ország számos településéről érkeztek be kutyáról származó kullancsminták. Az Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszékén korábban megkezdett kullancskutatások folytatásaként az elmúlt időszakban, az országban még fel nem térképezett területekről gyűjtöttünk élősködőket. Célunk az volt, hogy az eddigi tudományos eredményeket kiegészítve teljes képet adjunk a magyarországi kullancsfajok előfordulására és fertőzöttségére vonatkozóan.

A gyűjtés és a vizsgálatok még folyamatban vannak, de a kullancsok előfordulásának arányában, várhatóan néhány héten belül, végső eredményekről is beszámolhatunk. A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszéke és a Bayer Hungária Kft. együttes munkájával meghirdetett kullancsgyűjtő akció eddigi eredményeként két hónap alatt 23 rendelőből beérkezett, 123 kutyából származó minta alapján készített elemzés szerint összesen 268 kullancs analizálását végeztük el. Ebből a majd háromszáz kullancsból a várakozásnak megfelelően 2 kullancsfaj az Ixodes ricinus 152 példánya (128 nőstény, 24 hím) és a Dermacentor reticulatus 88 egyede (51 nőstény, 37 hím) alkotta a legjelentősebb többséget. A kutatók elemzése alapján 28 olyan kullancsot is találtunk, melyek faji előfordulása eseti volt vagy a kórokozó még lárva stádiumú volt.

A kullancsok azonosítását követően kerül sor a fertőzöttség-vizsgálatra. Korszerű és pontos vizsgálatok segítségével meghatározható a kullancsokban előforduló babéziáknak és a Lyme-kór kórokozójának jelenléte. A minták beküldése és feldolgozása alapján elkészített állatorvosi kullancstérkép bizton segíthet mindenkinek abban, hogy az ország adott pontjára, településére kattintva egyszerűen megállapíthassa a régióban élő kullancsok előfordulásának gyakoriságát és a fertőzöttségük mértékét. Ezen adatok birtokában célzottan védekezhetünk és védhetjük kutyánkat a kullancsok támadásával szemben. www.advantix.hu

Dr. Lukács Zoltán
állatorvos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2275 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x