Remény és gyógyulás
Címlap / Kütyü és tudomány / Remény és gyógyulás

Remény és gyógyulás

Forrás: VM.komm
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

A Magyar Rákellenes Liga a Lilly Hungária Kft.-vel karöltve 2006. június 2-3-án immár második alkalommal rendezi meg a 24 órás  

A Magyar Rákellenes Liga a Lilly Hungária Kft.-vel karöltve 2006. június 2-3-án immár második alkalommal rendezi meg a 24 órás „Lilly festőmaraton” elnevezésű, jótékony célú rendezvényt, ahol az alkotó kedvűek 24 óra leforgása alatt készíthetik el a rák elleni küzdelemhez kötődő műveiket. A rendezvényre a szervezők közel 150 hivatásos és amatőr művészt várnak.

Az előzményekről
Két évvel ezelőtt, az onkológiai területen a gyógyítás és a gyógyulás mellett elkötelezett amerikai Eli Lilly and Company hívta életre az Ecsettel a rák ellen elnevezésű nemzetközi pályázatot, melynek célja, hogy alkotásra ösztönözze mindazokat, akik valaha kapcsolatba kerültek a daganatos megbetegedésekkel, és felhívja a közvélemény figyelmét a napjainkban vezető halálozási okká vált betegségcsoportra. Magyarországon a Magyar Rákellenes Liga volt az esemény fő koordinátora. A pályázat pozitív nemzetközi fogadtatását mi sem bizonyítja jobban, mint a világszerte 24 országból beérkezett 453 alkotás.


A festőmaratonról
A Magyar Rákellenes Liga a Lilly Hungária Kft. támogatásával 2006. június 2-3-án ismét 24 órás festőmaratont szervez képzőművészeti egyetemisták, orvosok, betegszervezeti képviselők, gyógyult betegek, újságírók és a témában alkotásra kedvet érző érdeklődők részvételével. A jótékony célú felhívás nyomán több mint 100-an regisztráltak előzetesen a közös alkotásra. Az alkotók 60%-a vidékről érkezik. A legfiatalabb alkotó 17, míg a legidősebb résztvevő 85 éves. A résztvevők különböző technikákkal versenyeznek, így a graffititől a kollázson át az olajfestményig számos stílusban születnek majd művek.

A festőmaraton helyszíne a KOGArt Ház (1062 Andrássy út 112.), mely a péntek 14 órai ünnepélyes megnyitótól kezdve szombat 14 óráig a festészet központjává alakul át. Az alkotókedv formába öntéséhez több száz vászon, ecset, festék és kellék áll rendelkezésre. A maratonon elkészült alkotások közül a legjobbak díjazásban részesülnek, és egy előzetes zsűrizés után nemzetközi megmérettetésen vesznek részt, de a hazai közönség is több alkalommal találkozhat majd velük. Az egyes kategóriák nemzetközi győztesei 500-500, a nemzetközi kiállítás legjobbjai 10.000, illetve 5000 euró pénzjutalomban részesülnek, melyet egy szabadon választott rákellenes szervezetnek ajánlanak fel jótékony célra. Ezen kívül a három nemzetközi győztes meghívást kap Londonba, a pályázat eredményeit bejelentő, nagyszabású sajtóeseményre.

A résztvevő hírességekről
Pécsi Ildikó, Hegedűs D. Géza és a Barátok Közt című sorozat sztárja, Balogh Edina is részt vesz a 24 órás Lilly festőmaratonon a KOGArt Házban. Pécsi Ildikó a június 2-i, 14 órakor kezdődő megnyitón elmondja József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét, míg Balogh Edina és Hegedűs D. Géza alkotókként vesznek részt a festőmaratonon. A hírességek így szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét a daganatos megbetegedések jelentette problémára.

A festőmaraton létrejöttének okairól
A Magyar Rákellenes Liga és a Lilly Hungária Kft. a 24 órás Lilly Festőmaratonnal elsősorban a nőket és a férfiakat leginkább érintő két daganatos betegségcsoport, a mellrák és a tüdőrák okozta társadalmi szintű problémára kívánja felhívni a figyelmet.

A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt. Hazánkban évente körülbelül 8000 ember hal meg tüdőrákban, ami az összes rákos halálozás kb. 25 százalékának felel meg.
A magas halálozási ráta a szűrés és a korai felismerés hiányáról tanúskodik. Pedig a tüdőrák az egyik leginkább megelőzhető daganatféleség. A tüdő tumorok 85-87 százaléka az aktív, 3-5 százaléka pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe.

Ma Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a legnagyobb arányban a mellrák sújtja. 2005-ben 6000-nél több új beteget regisztráltak, miközben 2234 nő halálát okozta a mellrák a KSH adatai alapján. A betegség halálozási aránya hazánkban az európai átlag 1,6-szorosa. A mammográfiai szűréseken való rendszeres részvétellel ez a betegség is visszaszoríthatóvá válna.

„Az olyan betegségtudatosító kampányokkal, mint amilyen a festőmaraton is, sokat tehetünk a döbbenetes statisztikák javítása érdekében”,- véli dr. Szabó László, a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
VM.komm
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 936 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x