Pécsi Marcell: Mese a mesékről
Címlap / Mesék / Pécsi Marcell: Mese a mesékről

Pécsi Marcell: Mese a mesékről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-07

     Egyszer volt, hol nem volt, egy 200 éves könyvben, volt egyszer egy nagyon öreg mese, s annak három szép fia. A legnagyobb így kezdődött: „Egyszer volt, hol nem volt...”, a középső pedig így: „Hajdanában...”, a legkisebbnek, ahogy elkezdődött, már vége is volt. Valahogy így: „Valamikor réges régen, aki nem hiszi, járjon utána.” 

     Egyszer volt, hol nem volt, egy 200 éves könyvben, volt egyszer egy nagyon öreg mese, s annak három szép fia. A legnagyobb így kezdődött: „Egyszer volt, hol nem volt...”, a középső pedig így: „Hajdanában...”, a legkisebbnek, ahogy elkezdődött, már vége is volt. Valahogy így: „Valamikor réges régen, aki nem hiszi, járjon utána.”
     Na, ez a három szép gyermek-mese egy este nagyon kétségbe lett esve. Ugyanis apjuk a halálos-ágynak esett, s oly szerencsétlenül ütötte meg magát, hogy azon nyomban belehalt.Sírtak-rítak a szegény, árván maradt gyermek-mesék, míg végül a legerősebb idegzetű - lévén boncmesternek tanult - kinyitotta elhúnyt apjukat, s talált benne egy frissen írt végrendeletet, melyben az állt, hogy a három gyermek-mese váljon végre felnőtt-mesévé, s ennek érdekében 7 évre menjenek el világot látni, családot alapítani; csak még előbb tisztességesen temessék el örökre bezárult, szegény apjukat.
     Na, a három testvér mindig hallgatott az atyai szóra. Szépen elhamvasztották apjuk testét, s hamvait elásták egy diófa hűs árnyékában, hogy ott örök nyugalomra találjon. Aztán elindultak vándorútra, ki-ki külön-külön, s még előtte megbeszélték, hogy 7 esztendő múlva, az 1. oldalon találkoznak, caládostul remélhetőleg, s akkor majd szépen elmesélik egymásnak mire is vitték ez idő alatt.
     Na, elindult a legidősebb fiú Keletnek, a középső Észak-Nyugatnak, a legkissebb Közép-Kelet-Európának, a kutya pedig délnek.
     Ment, mendegélt a legkisebb gyermek-mese, mígnem elérkezett egy nagy folyóhoz. Látta, hogy a folyó Közép-Kelet-Európának folyik, így belevetette magát a gyorssodrású, hűvös, de annál mocskosabb vízbe, és sodortatta magát az árral. Bősnél majdnem fennakadt az épülő vízlépcsőn, de simán vette végülis az akadályt. Sodorta az ár, egyre távolabb s távolabb otthonától, mígnem utazása nagyhírtelen véget nem ért. Ugyanis egy öreg halász kifogta a Lánchíd alatt.
     - Könyv! - mondta morogva. - Ezt sem lehet megenni! - mondta morogva. Belelapozott az ázott papírkötegbe, majd így szólt: - Megenni nem lehet, de majd az unokámnak jó lesz.
     E szavakkal letette a napra száradni a legkisebb gyermek-mesét az öregember.
     Fél óra múltán egy olajos halat fogott a halász, szütyőjébe rejtette, felvette a könyvet s hazaballagot.
     - Na mit hoztam az én kis unokámnak? - kérdezte reszelő hangján 7 éves unokájától, akit ő nevelt.
     - De nagypapi! Nem vagyok én már nyeretlen kétéves. Vacak, ázott gyermek-mesét még kicsikoromban sem olvastam.
     - Pedig külföldiül van! - gügyögte kedvesen a nagypapi, de mondandója köhögési rohamba fulladt.
     - Rendben van nagypapi. Megnézem - ezt csak azért mondta, mert látta, hogy nagyapja mással nemigen tud kedveskedni neki, és nem akarta megbántani.
     A legkisebb mese ezalatt megilletődötten ült az asztalon, s várta a végkifejletet. Az unoka felkapta és elcipelte. Kiment a Duna-partra és beleolvasott.
     - Nagyszerű! Hisz ez a legjobb könyv, amit valaha olvastam, ez a legigazibb magyar mese, ami csak létezik! Nem szól semmiről, nincs se eleje, se vége; s amint elkezdi olvasni az ember, már be is fejeződött!
     Az unoka látta, hogy mennyi üres oldal van még a könyvben, és úgy gondolta, e helyre beírja másik kedvenc meséjét. Egy óra múlva végzett is a másolással. Ám ekkor megakadt a szeme az utolsó oldalon álló mondaton: „Küldj vissza Sehonnangóciába, a nagy Mese-könyv 1. oldalára! Kérlek!” Az unoka jó ember volt, s úgy gondolta: nem baj. Már tudta mindkét meséjét fejből, s biztosan a könyv is jobban érzi magát otthonában. Légipostán feladta az időközben megszáradt lapokat Sehonnangóciába, és fütyörészve távozott a postáról.
     A legkisebb mese az út alatt fedezte fel milyen szép mesét írt mellé a magyar fiú. Nagyon kedves és szép mese volt. Mivel egy könyvben voltak, most már összetartoztak és kellőképpen meg is szerették egymást. Mi több, két kis mesét is eredményezett harmónikus kapcsolatuk.
     Mikor már a nagy Mese-könyvben jártak, kéz a kézben sétáltak, szerelmesen andalogva az 1. oldal felé.
     Ők érkeztek elsőnek a találkozóhelyre. 5 perc múlva befutott a középső testvér, s nem sokkal később a legidősebb is. A 7 év letelt; újra együtt volt a 3 testvér.
     Először a legidősebb mesélt: „Keletre mentem, és a ma már nem olyan nagy török birodalomban találkoztam egy szép mesével az 1001-ből. Elvettem feleségül, de ő most nem tudott velem jönni: 3 kis mesénk van. A karrierem pedig felfelé ível: a feleségem beprotezsált 1002. mesének!”
     A középső testvér története paráznább volt, hiszen erotikus mesének titulálták Angliában, s egy prostituált éjjeli olvasmánya lett.
     A legkisebb hallgatott, majd végül így szólt: „Apánk mindhármunkra büszke lenne, ha még élne. Én magyar mese lettem, s végérvényesen felnőttem. Isten veletek! Visszamegyek egy fiúhoz és egy nagypapihoz, 2 gyermekemmel s édes feleségemmel. Majd csak megélünk valahogy. És a pénz nem számít, csak a szeretet!”
     A testvérek jó utat, nyugodalmas életet kívántak egymásnak, újra hármofelé indultak, hazaértek, és még ma is élnek. Ki itt, ki ott, ki Magyarországon; ki így, ki úgy, ki amúgy. Még ma is élnek, mert még mindig szeretik őket az emberek. Szerencsére.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3778 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x