Pécsi Marcell: Hajmos Bubu és a kilenc ördög
Címlap / Mesék / Pécsi Marcell: Hajmos Bubu és a kilenc ördög

Pécsi Marcell: Hajmos Bubu és a kilenc ördög

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

     Élt egyszer, hol nem volt, még a hét határon is túl, a sárkány ormány innen, a kurta farkon át egyszer egy fiatal linotype-ólomszedõ inas. Akkoriban nagy szegények járták az országot, még a pártínség sem volt, a régi. Ez a linotype-ólomszedõ inas még fiatalember volt, de már volt neki vagy négy gyereke. Az egyiket így hívták, a másikat meg úgy; de ez mindegy is, mert ez a mese nem róluk szól. 

     Élt egyszer, hol nem volt, még a hét határon is túl, a sárkány ormány innen, a kurta farkon át egyszer egy fiatal linotype-ólomszedõ inas. Akkoriban nagy szegények járták az országot, még a pártínség sem volt, a régi. Ez a linotype-ólomszedõ inas még fiatalember volt, de már volt neki vagy négy gyereke. Az egyiket így hívták, a másikat meg úgy; de ez mindegy is, mert ez a mese nem róluk szól.
     Hanem volt ennek az inasnak egy gyönyörûszépséges felesége, aki három mûszakban dolgozott a keszkenõgyárban; s amióta így három mûszakban gyártotta a keszkenõket, már a férje is csak így beszélt róla:
     - Volt egyszer egy gyönyörûszépséges feleségem. Ki tudja, talán igaz se volt.
     Ezt a linotype-ólomszedõ inast ismerte egy fodrász a belvárosból, akit Hajmos Bubunak hívtak. Elmúlt vagy már 34 éves, és bizony az idõ vasfogának elrepülte felette meglátszott rajta. Bizony csontos volt nagyon, meg õsz - már hulltak a levelek a fákról -, és a háborúból õrzött egy repeszt a bal fenekében.
     Ez a Hajmos Bubu nagy szegénységben éldegélt, de nem olyan nagyban, mint a vagy négy gyerekes linotype-ólomszedõ inas, akit õ volt szerencsés már vagy öt alkalommal megfodrászolni.
     Na, ennek a Hajmos Bubunak volt két varázslatos szerszáma. Az egyik a Sohakinemcsorbulólló, a másik a Sohapengétnemkellbennecserélnimégakkorsemhaúgytûnikhogymárnemjórotmenszborotva volt. Ezzel a két szerszámmal ez a mi Hajmos Bubunk nagyon szépen éldegélhetett volna, de ez a mi Hajmos Bubunk bizony nagyon egyszeri, vagy fogalmazhatnók úgy is, hogy földhözragadt eszû emberke volt. Sehogyan sem bírt rájönni annak a nyitjára, hogy hogyan kell használni a Sohakinemcsorbulóllót és a Sohapengétnemkellbennecserélnimégakkorsemhaúgytûnikhogymárnemjórotmenszborotvát. Hát e két varázslatos szerszám nélkül tengette az életét ez a mi Hajmos Bubunk, mígnem egyszercsak, hipp-hopp megjelent nála, mint derült égbõl a villámcsapás, hatodízben is az a bizonyos vagy négy gyermekes linotype-ólomszedõ inas kilenc ördög kíséretében, hogy neki az a nagy baja van, hogy itt van ez a szegény kilenc kicsi ördög, és ezeket azért küldték a pokolból ide õhozzá, hogy mindet nyírja le szépen, különben elragadják az õ gyönyörûszépséges feleségét és mind a négy kicsi gyermekét; hanem ám õ ugye nem egy Hajmos Bubu, hõsünk viszont az, így most megállapodott az ördögökkel, hogy majd a valódi Hajmos Bubu megfodrászolja õket egy álló óra alatt, és akkor senkinek sem esik bántódása.
     Hát sápítozott erre a Hajmos Bubu, hogy neki nincsen egy állóórája, most mi lesz? Mondta erre a linotype-ólomszedõ inas, hogy egyet se búsulj édesegykomám, hozta egyet; és valóban ott szorongatott ez a linotype-ólomszedõ inas a hóna alatt egy igazi, antik, ingás állóórát.
     Na, egy kicsit megnyugodott ez a mi Hajmos Bubunk. Aztán hirtelen eszébe jutott, hogy de hiszen egy óra múlva záróra, és most kilenc mocskos torzonborz kell neki minden fizetség nélkül szalonképessé tenni! Hát lehet azt?
     Mindent lehet, válaszolta linotype-ólomszedõ inas. Hiszen van neked, te Hajmos Bubu egy Sohakinemcsorbulóllód, meg egy Sohapengétnemkellbennecserélnimégakkorsemhaúgytûnikhogymárnemjórotmenszborotvád, meg egy Sohavisszanemtérõalkalmad! Jé, azt nem is tudtam, sóhajtott fel ez a mi Hajmos Bubunk; igenám, de hogy' kell ezeket használni? Csak megfogod és nyissz-nyassz, megfogod és priccs-praccs, így a linotype-ólomszedõ inas, akinek a családja élete múlott a dolgon. És tényleg.
     Kezébe vette Hajmos Bubu a Sohakinemcsorbulóllót és nyissz-nyassz, eltûnt mindjárt a kilenc kicsi ördög minden haja és szakálla, csak a bajuszuk maradt meg szépen. Megfogta aztán a Hajmos Bubu a Sohapengétnemkellbennecserélnimégakkorsemhaúgytûnikhogymárnemjórotmenszborotvát és priccs-praccs, eltûnt mindjárt a kilenc kicsi ördög minden borostája, és mindnek szép sima lett az arcbõre egészen a homlokáig, és nem is csak az arcukon.
     Örvendezett is a sok pokolfajzat, hogy õk most már milyen szépek és szalonképesek. Ám akkor, még hirtelen egy perccel a zárás elõtt, betoppant a boltba Toportyán, meglátta a kilenc kicsi kikent-kifent ördögöt, és hirtelen felindulásában a nála lévõ indián hajítódárdával mind a kilencet keresztüldöfte. Lett is nagy sírás-rívás, hogy már akkor most az egész családnak meg kell halnia, gondolta a linotype-ólomszedõ inas, meg hiába volt ez az egész impozáns munka.
     Meg is morajlott a föld, ketté is vált, meg minden. De nem történt mégse semmi.
Hajmos Bubu azóta is csak a Sohakinemcsorbulóllóval és a Sohapengétnemkellbennecserélnimégakkorsemhaúgytûnikhogymárnemjórotmenszborotvával dolgozik. Csodájára is jár mindenki.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 541 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x