Alexander: Pokoli nap
hirdetés
Címlap / Mesék / Alexander: Pokoli nap

Alexander: Pokoli nap

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-26

Szinte templomi csend fogad a mûvelõdési ház elõcsarnokában, a nyíl eligazít, és már itt is vagyok: az asztalokon, polcokon, a falak mellett a könyvek garmadája, érzem, gyorsabban ver a szívem. Már gyermek koromban is titkos vonzalom kötött a könyvekhez, gyûjtöttem és eladtam a tiltott ponyvákat - a pengõs, félpengõs finomabb kiadásokat megtartottam - még ma is megborzongok, ha a "211-es szoba titka" címlapjára gondolok. Hja kérem?! Akkor még a rossznak is volt charmantja, ma pedig? A jó is közönséges. 


Rendezvénynaptár
     Kiváló elõdöm, "Szisz" jut eszembe. Azt mondta: csupa gyógyszer a Föld, de kénköves Pokol a világ. Elõre kérem, nézzék el csapongó kedvem - ez a nyári aszály megviselte érzékeny idegeimet, és szívem húrjait is borzolja a szél. Érzem, nem leszek képes komoly ember benyomását kelteni a délelõtti Könyv-matinén. Úgy jár manapság a nép, ezekre az engedményes könyvvásárokra, mint hajdanán, a szép békeidõkben, az esti korzóra. Megvallom, én is rabja vagyok, ennek a vonzó és olcsó látványosságnak.
     A hölgyek, valamiként érzékibbek, egyszersmind, átszellemültebbek is a könyvek között, valami közös titok lengi körül õket - imádnivalók, ösztönös megérzéseik finomságaival. Nem tudom(?) megfigyelték-e mennyi hozzáértéssel, praktikummal vásárolnak boltokban, piacon? Kis szerepeikben mennyi kellem és méltóság van? Egyként tökéletes, virágai közt a kis virágáruslány, és betegágyunk mellett az irgalmas nõvér - Titusz és az õ Berenikéje.
     Már harminc fok van. Gyenge lüktetés a szemben, még alig zavar, nem is izzadok. No elég, indulás! Az utcán, szinte nem látok a Naptól és a pipától. A járda melletti, kiégett fûcsomók közt mindenféle szemét, és a lombjaikat hullatgató fák alatt, a megtépett hirdetõ oszlopon, csempe bajuszával vigyorog rám egy választási önjelölt. Ez provokáció, ilyen képpel közszereplést vállalni? Azt mondja, gyõzni akar, nagy benne a verseny-szellem - ügyes ember, õ a mérleg nyelve. Ezt hogy lehet? Ártatlanságom könnyeket fakaszt - mondják barátaim. Igaz, hogy serény munkától kisarjad az élet, de a gazt nem az ember neveli, mégis megél, szaporodik - ez a dolgok rendje, mi több érdek-rendje - nyugtatgatom magamat.
     Nehéz napom lesz. Finom por száll a könyvtár építkezése felõl. Sietõsre fogom a léptem, és igyekszem nem venni levegõt. Szerencsém volt, nem találkoztam ismerõssel.
     Szinte templomi csend fogad a mûvelõdési ház elõcsarnokában, a nyíl eligazít, és már itt is vagyok: az asztalokon, polcokon, a falak mellett a könyvek garmadája, érzem, gyorsabban ver a szívem. Már gyermek koromban is titkos vonzalom kötött a könyvekhez, gyûjtöttem és eladtam a tiltott ponyvákat - a pengõs, félpengõs finomabb kiadásokat megtartottam - még ma is megborzongok, ha a "211-es szoba titka" címlapjára gondolok. Hja kérem?! Akkor még a rossznak is volt charmantja, ma pedig? A jó is közönséges.
     Kevés az érdeklõdõ. A könyvhegyek között, egy perc alatt felmérem a terepet. Mesekönyvek, képeskönyvek - biztos, ami biztos: megnézem, nincs-e közöttük Illyés Gyula népmeséi? - nem is hallottak róla, bezzeg Stephen King "szadis" rontás kísérletei!
     Az 5o Ft-os standnál M. Tyson vigyorog rám rossz fogaival - már megvan, még tavaly vettem 5o Ft-ért Keresztury "Égõ türelem" címû kötetével együtt. A rekordot, a barguzini antológia-költõ, Veress Miklós Bádogkirálya, tartja 1o Ft-tal.
     Aranyásó érezhet így, egy aranyrög láttán, amint megpillantom Szentkuthy Miklós: Euridiké nyomában posztumusz kiadású könyvét - kettõt kellene venni, de ajándéknak kissé szerény. Szegény Szentkuthy, ha látná? - közismert, szinte érzéki viszonya, a szép és értékes könyvekhez. (Hasonlóan, a kifinomult, kissé eklektikus, már-már mondén, irodalomkedvelõ és érzéki hölgyekhez.)
     Mai boldogság adagomat már megszereztem, csendes megelégedettséggel pillantok körül, és szinte barokkos túlzással halmoz el a véletlen. Íme teljes pompájában ott virul, maga Euridiké, kézzel fogható valóságában. Szinte rabul ejt a látvány: hiperérzékeny képzeletem mélyébõl, Szentkuthy olvasmány emlékeim törnek fel, bájos nimfáival, hasonlíthatatlanul gazdag képeivel, miközben minden mást kizár a premier plán.
     Erdei hûvös szellõk és fény-árnyék reflexek játszanak rezdülõ hajkoronáján, rejtelmes mosoly bujkál ajka körül, költészetem öltözteti fokról-fokra, még tart a varázslat, amikor barátnõje hangja visszaránt a valóságba: találtál valamit? Lassú fejmozdulat a válasz, és egy megfejthetetlen, hosszú, bensõséges pillantással jutalmaz meg, miközben kilép aurámból, kitépve szívemet...
     lapadt versként állok magamban, kábán, gépiesen lépkedek a könyvek között, mindenki ismeri az ábrándokból kizuhant ember merevségét, lecsendesedõ izgalmát. Az Istent látott ember visszaérkezését a közönséges valóságba.
     Milyen különös véletlenek kísértenek ma? Szinte észrevétlen simul egyik dolog a másikba. Gépiesen, lapozgatom a 100Ft-os Oravecz Imre: "Összegyûjtött versek" kötetét. A kíméletlen, költészetet nélkülözõ életet jelentik számomra most sorai. Emléknek jó lesz, fizetek és sietve távozom.
     Éreztem, nehéz napom lesz ma... Amint kiléptem az útra, a Nap éle arcomba vágott, kiseperve agyamat. Amint reménytelen szétszakítottsággal körülnéztem, nem tudom miért? - a nagyszerû, de roppant tragikus Gaudi jutott eszembe - ösztönösen egy villamos után kutattam és kezem cigarettát keresett, noha már öt éve nem szívok.
     Te mit iszol? Kérdeztem késõbb, O'Henry modorában, a 1ooFt-os Oravecztõl, míg a pincért hívtam az Éden Bárban. Azon a délutánon, reménytelen Orfeusz-ként, Euridikét vártam az elátkozott, halszagú parton. Óráról-órára, a dagályt, és az enyhet adó friss szelet lesve, is tudtam: örökre elveszett életembõl a Drága lény, aki ma feltûnt, és egy perc alatt összetörte a szívemet. Ám, azt, nem tudhattam még, milyen lesz majd holnap újraépíteni, széthullott, hajótörött életemet - másnaposan, egy elérhetetlen álomi káprázattal a szememben, reménytelenül, szárazdokkban az eget lesve - halott emlékekkel a szívemben.


 
 
[ 793 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x