Ünnepi édesség
Címlap / Nasira / Ünnepi édesség

Ünnepi édesség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A kemény, száraz mézest megpuhíthatjuk úgy, hogy egy jól záródó fémdobozba rakjuk, majd közé állítunk egy kis poharat, amelybe beletettünk 2-3 összegyűrt, megvizezett papírtörlőt. Pár nap alatt megpuhul a mézes. 

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30dkg porcukor
50 dkg vegyes virágméz
12,5 dkg margarin (fél kocka)
2 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
5 dkg (1 zacskó) szódabikarbóna
2 tojás

A lisztet, porcukrot, fűszereket, szódabikarbónát egy tálban keverjük össze falapáttal. Ezután a mézben olvasszuk fel a margarint (forró vízbe állítva a mézesüveget vagy mikróban). Öntsük a liszthez majd üssük bele a tojást. A falapáttal alaposan "gyúrjuk" össze. Inkább puha legyen a tészta mint kemény, tehetünk bele egy kis meleg vizet is. A tálat zárjuk le légmentesen (ha van teteje azzal, vagy több réteg folpack fóliával. Hagyjuk pihenni 1-2 napig (tovább is lehet). Nem kell hűtőszekrénybe tenni.

Lisztezett deszkán ökölnyi mennyiséget nyújtsunk ki egyszerre, kb. 3-4 mm vastagra. Szaggassuk formákkal majd sütőpapírral bélelt tepsin, elő;melegített sütőben süssük 150 C fokon.

Sütés előtt díszthetjük magvakkal (dió, mandula, mogyoró, szezámmag, mák, puffasztott rizs, hántolt napraforgó, tökmag, mazsola) úgy, hogy a kiszaggatott mézest megkenjük tojásfehérjével és rárakjuk a magvakat.

Sütés után írókázhatjuk: 1 tojásfehérjét félig felverünk, majd kanalanként adagolunk bele kávédarálón alaposan megőrölt cukrot. Kb. 15-20 dkg kell belőle, akkor jó, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le.Nylonzacskó sarkába töltjük a kész mázat. Az un. "önzáró tasak" jó hozzá, ezt papírboltokban, nagyobb élelmiszeráruházakban vehetjük meg. A máz fölött befőttes gumival fogjuk össze, majd a sarkára vágjunk kisollóval ici-pici lyukat. (Ha van otthon egy fóliahegesztőnk, akkor ÁTLÓSAN hegesszük ketté a zacskót, így a sarka keskenyebb lesz, könnyebb rá megfelelő méretű; lyukat vágni).

A kemény, száraz mézest megpuhíthatjuk úgy, hogy egy jól záródó fémdobozba rakjuk, majd közé állítunk egy kis poharat, amelybe beletettünk 2-3 összegyűrt, megvizezett papírtörlőt. Pár nap alatt megpuhul a mézes.

Ennyi lenne a recept. Fotókat, ötleteket a Cser Kiadónál, a "Színes ötletek" sorozatban megjelent "Mézeskalács" c. füzetecskémben találhatnak. Abban benne van a mézeskalács ház, 3D-s fenyőfa leírása, fotója is, más ötletekkel együtt. Tudom, hogy ez hosszabb leírás, mint az, ami eddig volt, de ennél rövidebben nem lehet "elintézni" ezt a témát

Amiket leírtam, az - több éves tapasztalatom alapján - mindenkinek problémát jelent, aki először próbál mézest sütni: folyik a máz, kemény a kész süti, eldugul a zacsi aztán meg szétszakad... Ettől aztán elmegy a kedvük az egésztől. Ezt pedig szerintem nem szabad hagyni, minden karácsonyfán ott a helye a mézeskalácsnak.
Köszönöm a lehetőséget!
Üdvözlettel:
Milner Angéla mézes bábos

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1265 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x