Zalai lekváros laska
Címlap / Nasira / Zalai lekváros laska

Zalai lekváros laska

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Könnyen elkészíthető, múlt idéző tészta recept, ami nagyon népszerű volt a Dunántúlon. Tartanak laska fesztivált is, ahol az asszonyok, a régi, hagyományos receptek alapján készítik ezt a finom tészta ételt. Fogyasztották desszertként is, de az ünnepeket megelőző böjti időszakokban, egy tányér tartalmas, tejfeles bab vagy aszalt szilvaleves mellé ez volt a második fogás. Zsír helyett használhatunk margarint vagy vajat is. Lekváron kívül tölthetjük, dióval, mákkal és gesztenyével is. Készítették sós ízesítéssel is, pirított káposztával töltve, vagy paprikás tésztával. 

Elkészítési idő: 60 perc+ pihentetés
50 dkg liszt
25 dkg sertés zsír
18 dkg tejföl
1 kisebb tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
1 csipet só
Töltelékhez keményebb lekvár
A kenéshez egy kisebb tojás

1.A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, és a sütőporral. A közepébe mélyedést készítünk. Ebbe tesszük a tejfölt, a zsírt és a tojást.

2.Gyors mozdulatokkal puha, lágy tésztát gyúrunk. Letakarva 20-30 percet pihentetjük.

3.Gyengén lisztezett nyújtólapon vékonyra nyújtjuk, és ~7 cm-s köröket szaggatunk. A közepébe kis kanálnyi lekvárt teszünk. Félbehajtjuk és egy villával körben jól lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

4.Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, és a tésztákat lekenjük felvert tojással. A meleg sütőben 12-15 perc alatt szép ropogós pirosra sütjük.

Jó étvágyat hozzá!
Somogyi Zoltán „Max” receptje
További finomságok a www.maxkonyhaja.hu oldalon


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x